Is vet ongezond?

Er is een onderscheid tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Anders als veel mensen denken is juist het onverzadigde vet, goed vet! Als ezelsbruggetje geldt: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = ok. Maar waarom is onverzadigd vet wel goed, en verzadigd vet niet?

Verzadigd vet zorgt dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Hierdoor is er meer kans dat zich vetlaagjes afzetten in de bloedvatwanden, waardoor deze langzamerhand kunnen dichtslibben. Zo kan een hartinfarct of herseninfarct ontstaan.

Vet bevat altijd een combinatie van verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, maar de verhouding tussen deze vetzuren verschilt per product. Verzadigd vet komt vooral voor in pakjes harde margarine, roomboter en bak- en braadvet in een wikkel, volle melk(producten), vet vlees, vette vleeswaren, koek, gebak, chocola en snacks. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat relatief weinig verzadigd vet. Bijvoorbeeld halvarine, margarine in een kuipje en vloeibare bak- en braadproducten.

Let op!
Vet is vet! Onverzadigd vet is dus niet beter voor de lijn. Het heeft alleen te maken met gezondheidsrisico’s zoals een hartinfarct. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, past vet, en dan natuurlijk wel onverzadigd vet, prima in een dieet.

Lees ook:

Eén gedachte over “Is vet ongezond?

 1. Klopt niks van. Verzadigd vet zorgt ervoor dat je ldl omhoog gaat maar tegelijkertijd ook je hdl. Het houdt elkaar in evenwicht. Dit is een fabeltje die door fabrikanten de wereld is ingeholpen.

  hdl is een lipoproteine lipo=vet proteine=eiwit. Deze hdl heeft een groter deel proteine en klein deel eiwit. Zij transporteren het cholesterol. Aangezien cholesterol niet kan worden verplaatst door het lichaam heeft het iets nodig om te worden vervoerd. Dat is een hdl of ldl lipoproteine.

  In een ldl lipoproteine zit meer vet dan eiwitten.

  hdl kan worden terug worden getransporteerd naar de lever waar het teveel aan cholesterol kan weghalen of hergebruiken.

  Mensen met familair cholesterol hebben te weinig ldl deeltjes in hun lichaam.

  Wil je meer lezen over cholesterol en verzadigd vet. Ga eens naar de bibliotheek en leen het boek. De cholesterolhype. Erg goed boek die redelijk helder uitlegt

Reacties zijn gesloten.