Wanneer gaat mijn lichaam over op vetverbranding?

Het lichaam kent koolhydraten, vetten en eiwitten als leveranciers van energie voor de dagelijkse lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het laten kloppen van het hart, de werking van de organen, maar ook de beweging in de vorm van sport. Deze energiebronnen worden echter nooit op hetzelfde moment aangesproken. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam vet verbrand? Hoe voorkom je dat spiermassa wordt afgebroken? Uitermate belangrijke vragen wanneer men een dieet volgt of sport!

Hoe werkt het?
Het lichaam kent de koolhydraten, vetten en eiwitten als leverancier van energie. De koolhydraten, ook wel glucose of suiker genoemd, worden het eerste verbrand door het lichaam zodra het energie nodig heeft. Wanneer de koolhydraten volledig zijn verbruikt door het lichaam gaat deze over op de verbranding van vetten en eiwitten. Wanneer koolhydraten niet worden verbruikt door het lichaam worden deze opgeslagen als vet.

Een vergelijking van dit lichaamsproces met geld kan de zaak wat verduidelijken. Wanneer er voldoende geld in de portemonnee zit, worden de reserves op de bank niet aangesproken. Koolhydraten zijn het contante geld van het lichaam. Deze worden als eerste verbruikt. Pas wanneer deze op zijn, gaat men naar de bank, oftewel, dan pas worden de reserves van eiwitten en vetten van het lichaam aangesproken. Wanneer men te veel geld in de portemonnee heeft, wordt dit geld op de bank gezet als reserve. Dat is precies hoe het lichaam werkt.

Afvallen
Voor het verliezen van gewicht is het natuurlijk het meest ideaal wanneer het lichaam vet verbrand en geen koolhydraten of eiwitten. Elk lichaam heeft standaard een reserve van koolhydraten, vetten en eiwitten. Hoe groot deze hoeveelheid is, verschilt per persoon. De koolhydraten bevinden zich in de spieren en de lever, de vetten uiteraard in het lichaamsvet, en de eiwitten voornamelijk in de spieren.

Het lichaam zal de koolhydraten altijd als eerste verbruiken wanneer het energie nodig heeft. Pas wanneer de koolhydratenhoeveelheid van het lichaam op is, gaat het lichaam over op de andere bronnen van energie.

Wanneer is de voorraad koolhydraten op?
Zodra de voorraad koolhydraten op is, gaat het lichaam dus over op de verbranding van eiwit en vet. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dit het geval is na ongeveer 15 tot 20 minuten aan sport. Na deze 20 minuten kan men stellen dat het lichaam over gaat op de verbranding van vet en eiwit.

Dagelijks 4 keer een kwartier bewegen is dus veel minder effectief dan 1 keer per dag een uur bewegen. Het lichaam verbrand wel evenveel calorieën maar haalt deze uit verschillende energiebronnen.

Diëten en ketose
Dit is ook de reden dat er vele diëten zijn die koolhydraten verbieden. Het lichaam gaat zo in ketose, over op de vet- en eiwitverbranding.

Wat is de ideale hartslag?
Omdat men voornamelijk geïnteresseerd is in het verliezen van vet, en niet in het verliezen van spier is het noodzaak om te zorgen dat het lichaam de vetreserve, en niet de eiwitreserve aanspreekt.

De ideale hartslag voor het verbranden van vet is ongeveer 60% van de maximale hartslag. De maximale hartslag kunt u laten onderzoeken in de sportschool maar er is ook een simpele rekensom. Namelijk 220 – de leeftijd in jaren. De maximale hartslag van een 30-jarige is zodoende 220 – 30 = 190 hartslagen per minuut. Een hartslag van 60% is dan ongeveer 114 slagen per minuut. Wanneer de hartslag te hoog is verbruikt het lichaam voornamelijk eiwit uit spieren en geen vet.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

10 gedachten over “Wanneer gaat mijn lichaam over op vetverbranding?

 1. Wat is nou de waarheid: dit verhaal of de reactie van Linda Faber ?

  Volgens bovenstaand verhaal zou ik maximaal vetverbranden bij een maximale hartslag van 96 (ik ben 60 jaar, dus het rekensommetje is (220-60)X60%). Dat lijkt me wel érg laag. En let wel: het is dan ook nog de MAXIMALE hartslag van 96.

  1. Beste Louis, het artikel en Linda Faber spreken elkaar niet tegen. Leest u maar eens nauwkeurig. Maximaal vet verbranden (artikel) is iets wezenlijks anders dan maximaal afvallen en calorieen verbranden (Linda Faber). Bij dat laatste verlies je namelijk naast vet vooral veel spiermassa. Om vet te verbranden gaat dat dus het beste op de ideale hartslag om vet te verbranden. Om zoveel mogelijk af te vallen moeten er inderdaad gewoon zoveel mogelijk calorieen worden verbruikt. Met als gevolg naast vetverlies ook spierverlies.

   Uw maximale hartslag zou overigens 220 – 60 = 160 zijn.

  2. Beste Louis, Linda maakt denk- en taalfouten. “Achterhaalt” moet met een “d” en het Kcal-verhaal rammelt aan alle kanten. Er is veel méér dan “verbranden” en “sporten”, bijvoorbeeld “het juiste eten tot je nemen” (en dus overtollige vetopslag voorkómen) en “voldoende bewegen”, het hoeft geen “sporten” te zijn.

 2. Wat hierboven staat beschreven is deels niet waar en redelijk achterhaalt. Wanneer je af wilt vallen gaat het om het verbranden van Kcal. Waar het lichaam deze Kcal vandaan haalt maakt voor gewichtsverlies niet veel uit. Je kunt betere hoog intensief sporten om zo in verhouding meer Kcal te verbranden EN aan je conditie te werken dan laagintensief.

 3. Ik heb een vraag: maakt de intensiteit van de sport ook nog uit hoe snel je in de vetverbranding overgaat? Meestal doe ik namelijk 20-30 minuten intensief touwtje springen, maar is het dan totaal niet effectief als ik maar 20 minuten ga?

 4. Ik heb een vraag: ik il hiermee gaan beginnen mijn vraag is of het werkt.

  ik doe de shakes van atkins 3x per dag als maaltijdvervanger
  Hierbij vitamine pillen elke dag van cetrum. Veel water en groene thee
  Ook elke dag 3x 2 pillen van medical xls. En 5x pw 1 uur per dag cardio.

  Val ik nu snel af??

  1. Misschien een beetje een late reactie maar als ik het nu lees doen er vast nog meer mensen hetzelfde.
   Een dieet werkt nooit,maakt niet uit welk dieet.om de simpele reden dat een dieet tijdelijk is.als je die kilo’s kwijt bent stop je weer met die shakes en komt alles er weer aan.Om het lichaam te krijgen wat je wil zal je je voedings patroon moeten aanpassen…voor altijd! online zijn er tools om uit te rekenen wat je nodig hebt aan kcal eiwitten koolhydraten vet en vezels.al deze voedingsstoffen heb je nodig.geen koolhydraten en/of vet eten is absoluut niet goed voor je. Met een app als myfitnesspall kan je invullen en bijhouden wat je eet.Op dit moment ben ik bezig met personal body plan en ondanks dat ik het duur vind ben ik blij dat ik het doe. Het heeft bij mij voor heel wat eyeopeners gezorgt. De belangrijkste, een dieet werkt nooit,verander je voedingspatroon voor de rest van je leven want alleen dan bereik je wat je wil en hou je het ook.

  2. Oja en stop met een uur cardio en begin met krachttraining,cardio is een aanvulling op je training. Na je krachttraining 15 minuten interval cardio is genoeg.

 5. Intervalstraining is heel goed om je uithoudinsvermogen/conditie te verbeteren en spiermassa’s op te bouwen (als je achteraf genoeg proteinen inneemt). Op lage hartslag sporten zorgt voor meer vetverbranding…

 6. Het is nogal vewarrend om te/lezen dat de ideale hartslag 60 % is van de maximale hartslag , terwijl ik overal lees dat je met hiit training veruit het meeste vet kan verbranden ! Met deze interval training schiet je hartslag binnen 20 minuten een aantal keer tot op het maximale dit staat haaks op de lage intensiteit van uw training. Welke is nu het meest effectief ?

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven