Hoeveel calorieën moet jij eten om af te vallen, aan te komen of op gewicht te blijven?

Ieder mens is anders. Ook de stofwisseling verschilt per persoon. Bij het diëten is het beter om niet uit te gaan van een gemiddelde, maar goed uit te zoeken hoeveel calorieën jij persoonlijk zou moeten eten om af te vallen. Men zegt immers dat een vrouw gemiddeld 2000 calorieën zou moeten eten, maar er zijn vrouwen van 1.60 meter en van 1.80 meter, dat is nogal een verschil! Lees hier hoeveel calorieën jij moet eten om af te vallen, op gewicht te blijven of aan te komen.

Hoeveel calorieën heb jij nodig?
Op basis van je lengte, gewicht en geslacht kan een goede schatting worden gemaakt van het aantal calorieën dat jouw lichaam dagelijks nodig heeft. Je BMR, ook wel basaal metabolisme of stofwisseling genoemd, weergeeft het aantal calorieën dat jouw lichaam nodig heeft om je te laten leven. Je BMR is gemakkelijk te berekenen.

Wanneer je weet hoe hoog je BMR is, weet je hoeveel calorieën jouw lichaam in rust verbruikt. Door dagelijkse acitiviteiten heeft je lichaam echter meer calorieën nodig. Dit geldt niet alleen voor het sporten, maar ook voor kantoorwerk, koken, wandelen of boodschappen doen. Voor alle activiteiten heeft je lichaam energie nodig. Jouw totale dagelijkse energiebehoefte kun je berekenen. Afhankelijk van hoe druk jij bent in het dagelijkse leven wordt je BMR met een bepaalde factor vermenigvuldigd.

Afvallen
Wanneer je wilt afvallen moet je minder calorieën eten dan je lichaam verbruikt. Nu je weet hoe hoog jouw dagelijkse energiebehoefte is, weet je ook hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen. Hoe snel je afvalt is afhankelijk van hoeveel calorieën je minder eet dan je dagelijkse energiebehoefte. Om 1 kilo vet te verliezen moet je ongeveer 7000-8000 calorieën verbranden.

1000 calorieën minder consumeren dan je dagelijkse behoefte zorgt voor een gewichtsverlies van ongeveer 1 kilo per week. Uiteraard zal je in het begin meer gewicht verliezen omdat je ook vocht en spieren verliest. Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 400 calorieën minder dan je energiebehoefte te consumeren wanneer je af wilt vallen. Afvallen op een langzaam tempo is meestel makkelijker vol te houden. Bovendien blijf je, na het bereiken van je streefgewicht, makkelijker op gewicht.

Op gewicht blijven
Om op gewicht te blijven moet je rond je dagelijkse energiebehoefte aan calorieën binnen krijgen.

Aankomen
Indien je wilt aankomen moet je meer eten dan je dagelijkse energiebehoefte. Ook hierbij is het verstandig om de tijd te nemen. 400 calorieën boven je dagelijkse behoefte is beter dan 1000 calorieën erboven en geeft, zeker op de lange termijn, een beter en gezonder resultaat. Natuurlijk moeten deze extra calorieën niet uit ongezonde tussendoortjes en vette happen komen maar uit gezonde tussendoortjes als noten of uit een extra boterham bij het ontbijt en de lunch en een extra keer opscheppen bij het avondeten.

Lees ook:

11 gedachten over “Hoeveel calorieën moet jij eten om af te vallen, aan te komen of op gewicht te blijven?

 1. ik ben 1meter en 60 centimeter ik weeg 62 kilo.
  ik vind mezelf veel te dik en andere vinden dat ook het gaat vooral om mijn benen en achterwerk.
  ik fiets elke dag 2 uur. en loop veel, ik voetbal veel en hardlopen doe ik wel eens. ook zwem ik in het buitenzwembad in mijn dorp.
  kan iemand mij helpen met afvallen?

 2. Ik vind de reacties van de minderjarigen zeer zorgwekkend! Het feit dat mijn reactie door de moderator gekeurd moet worden snap ik, maar dat het mogelijk is dat een kind met ondergewicht vraagt om hulp om meer af te vallen hadden jullie absoluut niet mogen goedkeuren. Deze kinderen hebben aandacht, liefde en wijsheid nodig! Waar zijn de ouders? De moderators? De media? Wie stopt dit?!

  Mensen je gewicht definieert jou niet! Iedereen weet wat gezond en ongezond is. Laat je niet gek maken door de media, de nare mensen, de stereotypes of wat dan ook. Eet gezond, beweeg, en focus op je happiness, wees gelukkig in je tempel! Ik heb zelf overgewicht en dat is niet dat ik onder mijn gewicht zit, nee, want dat heet ondergewicht! Met overgewicht dien je gezonder te eten en meer te bewegen en dat werpt z’n vruchten af. Ken het verschil en denk aan je tempel mooie mensen!

 3. Ik ben 13 jaar 1.55 m en weeg 40 kg. Ik vin mezelf veel te dik en ik wil graag at afvallen. Kan iemand mij helpen?

  1. Je bent juist te licht meisje, veelte licht. Je hoort minimaal 50 kilo te wegen. Kijk niet om je heen naar anderen, kijk niet naar de media of de modellen. Dat is niet gezond, je lichaam is een tempel. Behandel je tempel met liefde en respect. Je bent zo jong en je hebt een hele leven voor je! Er is zoveel moois te zien en te beleven.

 4. Ik heet lucy.
  Ik ben 13 jaar
  En ik weeg 60 kilo, ik vindt mezelf veel te dik.
  maar ik weet niet waardoor het zou komen want ik sport 5x in de week, ik doe voetbal.
  ik ben 1,78 meter.
  zou iemand misschien weten of ik te zwaar ben en wat ik er aan kan doen alsjeblieft.
  want ik weet er geen raad meer mee.

  1. Meisje je weegt echt veekstr weinig! Een kind van twaalf zou meer dan 35 kilo mieten wegen!

Reacties zijn gesloten.