De verhouding tussen je middel en je heup zegt veel over je gezondheid

Buikvet is erg ongezond en geeft een verhoogd risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Er is een duidelijk verband tussen de middel-heup ratio en het voordoen van hartziekten. Een manier om aan de hand van je taille en heup te meten of jij een gezond gewicht hebt en niet te veel buikvet is de middel-heup ratio. Lees in dit artikel hoe je deze kunt meten en welke middel-heup ratio gezond is.

Je berekent de middel-heup ratio door je middelomvang (ter hoogte van je taille) te delen door je heupomvang. Voor wie geen idee heeft waar de taille en de heup zich precies bevinden, zie de foto. De lijn met het getal 15 geeft aan waar je je taille kunt meten, dit is het slankste deel van de buik. Het cijfer 22 geeft aan waar de heupmeting moet worden gedaan.

Voor vrouwen geldt dat de middel-heup ratio niet hoger mag zijn dan 0,8. Mannen hebben een ongezonde buikomvang wanneer de ratio hoger is dan 0,95. Wanneer deze ratio te hoog is, is het verstandig om af te vallen. Het betekent dat er te veel vet rondom je buik en je organen zit. Dat is levensgevaarlijk.

Onderzoek onder mannen en vrouwen heeft aangetoond dat de ideale middel-heup ratio voor vrouwen 0,72 is. Dit wordt over het algemeen het mooiste figuur gevonden.

Wil jij werken aan je middel-heup ratio? Overweeg dan eens om een hoepel te kopen en te gaan hoepelen. Dat doet wonderen voor je taille!

Lees ook:

7 gedachten over “De verhouding tussen je middel en je heup zegt veel over je gezondheid

 1. 0.76

  Enerzijds verbaasd me dit want ik ben zeker 20 kilo te zwaar.

  Anderzijds verbaasd het me niet want heb brede heupen en een aardige bil partij.

 2. Ik heb erg uitstekend bot ten hoogte van kop bovenbeen. hoe meet ik nu de heupomvang. Moet ik over dit bot meten of er net boven. Dit maakt een verschil in cm. van 95cm en 100 cm

 3. Ik moet toch echt nog een 8 kilo afvallen, maar heb een taille-heup ratio van precies 0,7. Hoe kan dit?

  1. Blijkbaar is je lichaam wel mooi in verhouding. Je moet alles in samenhang zien. Een goede ratio maar overgewicht is natuurlijk niet gezond. En een slechte ratio zonder overgewicht is gezonder. Het gaat er geloof ik om dat er niet te veel vet op je buik is opgeslagen. Je kan best een mooie verhouding hebben maar wel wat te zwaar zijn. Dan zou je je buikomtrek en BMI even moeten bepalen. Ik zou als belangrijkste graadmeter de buikomtrek aanhouden.

 4. Mijn middel/heup ratio komt uit op 0.66. Ik ben wél iets te dun, ik weeg 51/52 kilo bij een lengte van 1.70. Daarentegen heb ik naar mijn idee wel teveel vet op de buik. Kan dat wel of is dat mijn eigen idee? Ik heb geen eetstoornis of zoiets engs, maar ik heb echt het idee dat ik toch best een behoorlijke rol heb zitten. Maar is een ratio van 0.66 niet wat weinig? Ik heb een middelomtrek van iets minder dan 60 cm en heupen van precies 90 cm(breedste punt).

 5. Je BMI zegt alleen iets over je gewicht zelf en geeft op basis daarvan een indicatie van of je wel of niet gezond bent. Het is gebaseerd op gemiddelden. De middelomtrek is echter een betere voorspeller van gezondheidsproblemen. Als je een hoge middelomtrek hebt betekent dit dat er veel vet rond je middel en rondom je organen zit. Dit brengt hoge gezondheidsrisico’s met zich mee. Ik zou ervoor zorgen dat je middelomtrek omlaag gaat. Op de volgende link zie je wat voor jou een gezonde middelomtrek is: https://dieetvandaag.nl/200/2011/08/26/heb-jij-een-gezond-gewicht/

  Vandaar ook dat slanke mensen soms ongezonder zijn dan wat vollere mensen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid vet rond de organen.

 6. Ik hoef volgens de BMI toch echt niet af te vallen.
  Maar bij dit ding kom ik uit op 0.86. Wel raar hoor.

Reacties zijn gesloten.