Kaas is niet vegetarisch!

Boterham met kaasEen waarschuwing voor alle vegetariërs en mensen die vanuit de geloofsovertuiging geen vlees eten! De meeste kazen zijn niet vegetarisch! Er wordt bij het dikker maken van de kaas namelijk stremsel uit de maag van geslachte kalveren gebruikt. Let dus op de ingrediënten. Als hier stremsel op staat is de kaas niet vegetarisch.

Smeerkazen en roomkazen zijn soms wel vegetarisch, maar soms ook niet. Wanneer er stremsel op de verpakking bij de ingrediënten staat is de kaas in ieder geval niet geschikt voor mensen die geen vlees eten. Vaak staat er echter een soort kaas op de verpakking als ingrediënt. Deze kaas is oorspronkelijk gemaakt van dierlijk stremsel en is daarom dan ook niet geschikt voor vegetariërs.

Alternatieven
Er zijn dus verschillende soort smeer- en roomkazen die geen stremsel bevatten. De basis van veel van deze soorten kazen is melk, waar vervolgens geen dierlijk stremsel bij wordt gebruikt. Gelukkig zijn er in de supermarkt wel genoeg alternatieven. Zo is er Leerdammer, verkrijgbaar bij vrijwel elke supermarkt. Daarnaast heeft de AH vegetarische kaas in het assortiment en hebben marktkramen meestal ook een aanbod van vegetarische kaas.

Kaas die wel vegetarisch is, is overigens volvet. Dit komt omdat het puur is en onbewerkt. Bij kazen die minder vet zijn, is het vet er op chemische en gefabriceerde wijze uit gehaald. Over het algemeen geldt dat hoe minder de voeding bewerkt is, hoe gezonder deze is! Dus geniet lekker van een stukje vegetarische volvette kaas! Zolang het met mate is kan het geen kwaad.

Lees ook:

2 gedachten over “Kaas is niet vegetarisch!

  1. In steeds meer kaas wordt chymosine gebruikt in plaats van stremsel uit kalveren.
    Biologische kaas is overigens vaak (in tegenstelling tot wat beweerd wordt) niet vegetarisch, omdat het niet met chymosine gemaakt mag worden. Het chymosine komt namelijk meestal van gemodificeerde bacteriën.

  2. Stremsel dat wordt gebruikt bij de productie van kaas heeft meestal een microbiologische oorsprong. Een erg korte zoektocht op wikipedia had dat kunnen bevestigen. Uit ervaring weet ik dat in NL zeker 99,9% van de algemeen verkrijgbare kaas geschikt is voor vegetariërs.

Reacties zijn gesloten.