Lijst van voedingsmiddelen en hun GI- en GL-waarde

Zowel het GI-dieet als het GL-dieet zijn gebaseerd op het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten waarbij de langzaam verteerdbare koolhydraten wel zijn toegestaan. Hier vindt u een lijst met veel gegeten voedingsmiddelen en hun glycemische index welke het effect weergeeft op de bloedsuikerspiegel per 50 gram koolhydraten en de glycemische lading, welke het effect weergeeft op de bloedsuikerspiegel per portie van een product.

Product Glycemische index Gram per portie Glycemische lading
Aardbei 40 120 1
Pinda’s 15 50 1
Bladgroenten (sla, kool, champignons, ui, tomaten, aubergine, paprika, broccoli) 10 100 1
Sperziebonen 30 100 2
Fructose (o.a. fruitsuiker) 10 20 2
Meiknolletjes 70 100 2
Kersen 20 120 3
Fruitbeleg (jam zonder toegevoegde suiker) 30 20 3
Volle yoghurt 35 200 3
Wortelen (rauw) 35 100 3
Volle melk 27 250 3
Honing 10 70 3
Magere yoghurt 35 200 4
Tomatensap 40 250 4
Verse doperwten 40 100 4
Peer 40 120 4
Magere melk 30 250 4
Tuinbonen 80 100 5
Perzik 42 120 5
Pruimen 39 120 5
Groene linzen 22 150 5
Bieten 65 100 5
Pompoen 75 100 5
Sinaasappel 42 120 5
Lactose (melksuiker) 10 45 5
Abrikozen 57 120 5
Bruine bonen 40 150 6
Wortelen (gekookt) 85 100 6
Kiwi 53 120 6
Chocoladereep (puur > 70% cacao) 22 50 6
Appel 40 120 6
Ananas 59 120 7
Watermeloen 75 120 7
Sucrose (tafelsuiker) 10 70 7
Spliterwten 22 150 7
Popcorn zonder suiker 65 20 8
Druiven 45 120 8
Bruine linzen 30 150 8
Arrowroot 63 15 8
Grapefruit 45 120 8
Mango 51 120 8
Abrikozen (gedroogd) 31 60 9
Jam (‘klassiek’) 65 20 9
Maizena 70 15 9
Appeltjes (grdroogd) 29 60 10
Pruimen (gedroogd) 29 60 10
Bataat 50 100 10
Quinoa 35 150 10
Glucose 100 10 10
Kikkererwten 30 150 10
Chips 55 50 11
Grapefruitsap (ongezoet) 48 250 11
Banaan 52 120 12
Appelsap (ongezoet) 40 250 12
Bulghur 48 150 12
Chocoladereep (melk) 45 50 12
Sinaasappelsap (ongezoet) 50 250 13
Cream cracker 65 30 13
Bier 110 250 14
Aardappelen (gekookt) 60 150 14
Evergreen met krenten 38 66 14
Gebak 60 57 15
Aardappelpuree 85 150 15
Melba toast 70 30 16
Volkoren spaghetti (gekookt) 35 180 16
Vijgen 61 60 16
Volkoren tarwebrood 40 100 20
Muesli 55 60 20
Wit tarwebrood 70 60 20
Wit melkbrood 63 60 20
Witte spaghetti (gekookt) 45 180 21
Friet 95 150 22
Witte rijst (gekookt) 64 150 23
Couscous (5 min. gekookt) 65 150 23
Gierst 70 150 25
Aardappelen (gebakken) 85 150 26
Rozijnen 64 60 28
Wit stokbrood 95 60 30
Cornflakes 85 60 42
Dadels 103 60 42