Zoetstof: tagatose, een goede vervanging van suiker

Tagatose is een zoetstof die wordt gewonnen uit melksuiker. De zoetstof heeft een natuurlijke suikersmaak en een soortgelijke kristalstructuur als suiker. Op het oog is de zoetstof vrijwel niet te onderscheiden van suiker. Het is te verwerken in zowel warme als koude gerechten en heeft geen laxerend effect in tegenstelling tot vele andere zoetstoffen. In dit artikel leest u meer over de voor- en nadelen van tagatose.

Voordelen:
-te gebruiken bij alle temperaturen
-veroorzaakt geen tandbederf
-weinig calorieën
-geen effect op de bloedsuikerspiegel door de gi-waarde van 0
-smaakt net als suiker en heeft geen nasmaak
-verbeterde darmflora, prebiotisch effect
-geschikt voor koolhydraatarme diëten
-in de meeste gevallen geen laxerend effect, diarree of winderigheid
-zoetkracht van 92% van suiker

Minder calorieën dan suiker
Tagatose bevat slechts 38 procent van de calorieën van suiker. 100 gram suiker bevat 400 calorieën terwijl de zoetstof slechts 150 calorieën per 100 gram bevat. Vooral tijdens een dieet is het dus een ideale vervanger van suiker. Zeker ook doordat tagatose geen bloedsuikerschommelingen teweeg brengt.

Geen invloed op de bloedsuikerspiegel
Doordat de zoetstof een gi-waarde heeft van 0 en dus geen enkele invloed heeft op de bloedsuikerspiegel is deze uitermate geschikt voor diabeten en voor mensen die gevoelig zijn voor schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is tagatose ook geschikt voor mensen die een koolhydraatbeperkend dieet volgen. Door de bloedsuikerschommelingen eet men over het algemeen meer en ongezonder, dat effect wordt voorkomen met het gebruik van deze zoetstof.

Beter voor het gebit en de darmflora
Groot voordeel van tagatose is dat het geen tandbederf veroorzaakt. In de dikke darm zorgt tagatose voor een evenwicht in de darmbacteriën.

Nadelen
Een groot deel van de tagatose wordt door de lever omgezet in glucose. Volgens sommigen veroorzaakt een te hoog gebruik hierdoor leverproblemen. Wanneer je merkt dat je last krijgt van de lever kun je het beste een maximum van 30 gram tagatose per dag aanhouden. Een andere reden voor de beperking van de hoeveelheid tagatose kan zijn dat men last krijgt van misselijkheid, diarree en winderigheid.

Een ander nadeel is dat de zoetstof relatief duur is en bovendien nog niet als pure zoetstof te koop. Tagatose is wel te verkrijgen in combinatie met andere zoetstoffen maar daardoor verliest het de vele voordelen van tagatose. Het merk ‘Damhert’ verkoopt producten die gezoet zijn met tagatose.

Let op, tagatesse is geen tagatose
Tagatose is vaak vermengd met andere zoetstoffen en soms zelfs met suiker. Let dus goed op en lees de verpakking nauwkeurig!

Vaak wordt tagatose verward met tagatesse. Tagatesse bestaat voor 39,92% uit tagatose, voor 39,32% uit isomalt, voor 20,14% uit voedingsvezels (inuline en oligo-sacchariden) en voor 0,02% uit sucralose. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een deel van de mensen darmklachten, diarree en misselijkheid krijgt door het gebruik van een te veel aan tagatesse.