Juist dikke mensen zijn vaker ondervoed!

Het zal je misschien verbazen, maar veel mensen die er absoluut niet ondervoed uitzien zijn dit wel. Ondervoeding komt niet alleen maar voor in Afrika en andere ontwikkelingslanden maar in toenemende mate ook in westerse landen. Van ondervoeding is namelijk niet alleen sprake wanneer je te weinig energie tot je neemt, maar ook wanneer er noodzakelijke voedingsstoffen missen in de voeding! Bij een tekort aan eiwitten, mineralen en vitamines is er sprake van ondervoeding. In het Westen bestaat de groep ondervoeden voornamelijk uit bejaarden maar er is een snel groeiende groep ondervoede mensen, diegenen met een ongezond voedingspatroon. Vaak is zelfs sprake van overgewicht waardoor niet aan ondervoeding gedacht wordt.

Wanneer is er sprake van ondervoeding?
Er is vaak sprake van ondervoeding wanneer iemand een BMI van onder de 18,5 heeft. Daarnaast spreekt men van ondervoeding wanneer er sprake is van een gewichtsverlies van meer dan 5 procent van het oorspronkelijke gewicht in een tijdsbestek van een maand of een gewichtsverlies van meer dan 10 procent in een tijdsbestek van 6 maanden. Uiteraard gaat het dan niet om mensen die een dieet volgen maar om een ongewenst gewichtsverlies.

Het is niet zo gek dat juist bij mensen met een hoog BMI vaker sprake is van ondervoeding. Deze mensen eten vaak ongezond en vet en het menu bestaat meestal uit fastfood. Terwijl fruit en groente veel te weinig of zelfs niet worden gegeten. Wanneer je langdurig te weinig eet, of langdurig te weinig essentiële vitamines, mineralen en eiwitten binnen krijgt kan er zeker ook ondervoeding optreden. Ook wanneer je volgens de BMI geen laag gewicht hebt maar zelfs overgewicht.

Gevolgen van ondervoeding
Er zijn verschillende symptomen die er op kunnen wijzen dat er sprake is van ondervoeding. Enkele van deze symptomen zijn vermoeidheid, lusteloosheid, kleinere eetlust, depressieve gevoelens, het altijd koud hebben, holle wangen en een ingevallen gezicht en een slechte conditie van huid en haar. Wanneer je last hebt van deze symptomen is het verstandig om aandacht te besteden aan je eetpatroon.

Ondervoede mensen zijn vatbaarder voor ziekten en infecties. Wanneer er een langere tijd sprake is van ondervoeding kan er onomkeerbare schade ontstaan aan het lichaam. Uiteindelijk kan zelfs sprake zijn van een vroegtijdige dood.

Hoe ondervoeding voorkomen?
Ondervoeding is gemakkelijk te voorkomen. Zorg allereerst voor een voldoende inname van calorieën. Deze calorieën moeten gehaald worden uit gezonde voedingsmiddelen. Veel groente en fruit, peulvruchten, zaden, noten en granen. Eet gevarieerd. Wanneer je een tekort hebt aan vitamines en mineralen kan men eventueel een voedingssupplement nemen totdat deze tekorten zijn aangevuld. Dan zul je waarschijnlijk snel verbetering merken in de kwaliteit van leven. Voeding als fastfood en geraffineerde suiker voegen niets toe naast te veel calorieën en kun je het beste helemaal van het menu schrappen. Zeker wanneer sprake is van ondervoeding!