Heb jij een gezond vetpercentage?

Veel mensen die een gezond BMI hebben, en bovendien ook nog een gezonde middelomtrek hebben, vallen toch onder de categorie overgewicht. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vet in het lichaam. Niet alleen vet rondom de organen is zeer ongezond, ook een te hoog vetpercentage van het lichaam brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid.

De bodybuilder die volgens zijn BMI in de categorie overgewicht valt is natuurlijk niet te dik en niet ongezond. Spiermassa is nu eenmaal zwaar. Het echte risico is de totale hoeveelheid vet van een lichaam. Veel mensen hebben zelfs met een laag BMI een te hoog vetpercentage. Oorzaken hiervan zijn een ongezond eetpatroon en te weinig sport en beweging.

Wat is een gezond vetpercentage?
Een gezond vetpercentage is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Voor vrouwen geldt de volgende tabel:

Leeftijd 20-39 40-59 >60
Te laag <21 <23 <24
Goed 21-33 23-34 24-26
Te hoog 33-39 34-40 26-42
Veel te hoog >39 >40 >42

Voor mannen gelden andere vetpercentages:

Leeftijd 20-39 40-59 >60
Te laag <8 <11 <13
Goed 8-20 11-22 13-15
Te hoog 20-25 22-28 25-30
Veel te hoog >25 >28 >30

Waar kan ik mijn vetpercentage meten?
Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te meten. Het is aan te raden dit bij een sportschool te doen. Vele andere manieren zijn niet betrouwbaar. Ga bijvoorbeeld 1 keer in de 6 weken langs de sportschool om je vet- en spierpercentage te meten. Zo kun je ook duidelijk vooruitgang zien en dat stimuleert om gezond te blijven bewegen en te eten.

Lees ook:

5 gedachten over “Heb jij een gezond vetpercentage?

  1. Ik weg 65,3 kg. Heb een vet percentage van 32,2 met een gemiddelde rond mijn organen van 3. Volgens de dieetiste is dat rond mijn organen weinig maar wel een hoog vet percentage. Wat kan ik hier aan doen qua sporten en Eten? Ik ben een vrouw, 23 jaar en 167cm.

  2. Ik ben 26 en mijn vetpercentage blijft meestal rond de 10 hangen, hiernaast is mijn bmi ook redelijk goed, maar wat ik op sites als deze nooit kan vinden is wat het probleem is van een te laag vetpercentage, dus onder de 8. Er wordt altijd aangegeven wat de risico’s zijn van een te hoog vetpercentage, maar waarom wordt er dan een minimum vetpercentage aangegeven en wordt alles wat hieronder is als TE laag aangeduid?

    1. Een te laag vetpercentage geeft problemen als het uitblijven van de menstruatie en onvruchtbaarheid. Als je echter geen lichamelijke problemen ondervindt en ook gewoon menstrueert en goed eet is er denk ik niets mis met een laag vetpercentage. Wat eet je dat je zo weinig vet hebt? Heb je zoveel spieren?

      1. leuk beantwoord Nikki , maar Ingmar is een jongen hij heeft geen last van menstruatie klachten. Te laag vet percentage geeft veel problemen . Waaronder bij het trainen . Belangrijk is om goede vetten binnen te krijgen zoals bv. kokosvet lijnzaadolie ,vis olie. enz

Reacties zijn gesloten.