Waarom ben jij dik?

Steeds meer mensen zijn te dik. Natuurlijk zijn er mensen bij die hier zelf niets aan kunnen doen, bijvoorbeeld doordat hun schildklier te traag werkt of door een andere medische conditie. Hoe dan ook, voor de meeste mensen geldt dat zij er wel degelijk iets zelf aan kunnen doen. Veel zwaardere mensen denken dat zij minder eten dan hun slanke vrienden of collega’s, maar uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat wanneer zij beiden een eetdagboek bijhouden, de zwaardere persoon wel degelijk meer eet dan hij of zij denkt, en zeker meer dan de slanke persoon. Wat is jouw valkuil bij het afvallen? Lees hier een aantal redenen waarom we steeds dikker worden en bepaal zelf welke op jouw van toepassing is!

Te grote porties
De porties zijn de afgelopen jaren toegenomen. Niet alleen zijn de porties die je krijgt in een restaurant groter, doordat de algemene beeldvorming van een normale portie is veranderd schep je ook thuis automatisch meer op. Zoek eens op hoeveel eigenlijk een éénpersoonsportie is en houd je daaraan! Het zal je verbazen! Misschien eet jij onbewust wel voor twee.

Niet bewegen
Aan een baan op kantoor van 9 tot 5 en het weekend en de avonden om uit te rusten. Er zijn te veel mensen die te weinig bewegen. Het is een cliché maar het werkt wel, pak zoveel mogelijk de fiets of wandel. Stel dat je dagelijks een halfuur fietst, dan zijn dat ongeveer 150 tot 200 calorieën per dag die je extra verbruikt. Dat komt neer op 7,8 tot 10,4 kilo per jaar! Bewegen is dus zeker de moeite waard!

Alcohol, frisdrank en fruitsappen
Ongemerkt worden er veel calorieën gedronken. Vruchtensappen en frisdrank zijn grote boosdoeners, maar ook in alcohol zitten veel calorieën. 100 ml wijn bevat zo’n 80 calorieën en een glas bier van 200 ml bevat zo’n 120 calorieën. Veel mensen maken de fout te denken dat vruchtensap gezond is. Het zit echter vol calorieën en suikers terwijl er geen vezels in zitten.

Eten uit gewoonte
Je kent het misschien wel. Je trekt een zak chips open voor de televisie en voor je het weet is hij leeg. Terwijl je er niet eens echt van hebt genoten. We eten te veel zonder daar bewust mee bezig te zijn. Dit geldt voor de maaltijden, maar zeker ook voor tussendoortjes. Zorg er dus voor dat je bewust eet, kauw je voeding goed, dat is ook beter voor de vertering. Dek de tafel voor alles wat je eet. Geniet van elk chipje en neem voldoende de tijd voor een maaltijd. Pas na 20 minuten krijgen je hersenen een seintje dat je voldoende gegeten hebt. Langzaam eten zorgt er dus meestal voor dat je ook minder eet.

Nooit ‘nee’ zeggen
Waar de mens vroeger nog zelf voor zijn eten moest zorgen waardoor het nog maar de vraag was of er elke dag genoeg te eten was, is dat tegenwoordig wel anders. Overal om ons heen is eten. Je hoeft nooit bang te zijn om honger te moeten lijden, er is vrijwel altijd een supermarkt in de buurt die open is. En tot overmaat van ramp zijn er ook overal snackbars en restaurants waardoor je altijd overal iets kan kopen. Als je dan geen ‘nee’ kan zeggen heb je toch een groot probleem. Probeer naast de normale boodschappen (waarbij je geen junkfood koopt) geen geld uit te geven aan eten. Dit is niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor de portomonnee.

Daarnaast worden we vaak getrakteerd, eten wordt vaak met gezelligheid geassocieerd. Wie niet eet, is niet gezellig. Aan jou de eer om het tegendeel te bewezen. Zeg ‘nee’ tegen die verjaardagstaart en wees de gezelligste persoon aanwezig!

Maak jij je schuldig aan bovenstaande eetgewoontes? Dan is het nu tijd om te veranderen zodat de kilo’s er niet ongemerkt bijkomen.