Het hormoon insuline speelt een grote rol bij het afvallen

We komen steeds meer te weten over hoe ons lichaam werkt. Waarom lijken sommige mensen altijd slank te blijven terwijl anderen juist van de lucht lijken aan te komen? Door de vele onderzoeken die er naar afvallen en diëten worden gedaan weten we steeds meer over hoe ons lichaam reageert op onze voeding en wat de gevolgen van onze voeding voor onze gezondheid zijn. Insuline is eeen belangrijk hormoon dat een grote invloed heeft op het bloedsuikerniveau. Beiden uitermate belangrijk wanneer het over afvallen gaat. Maar wat is het precies en hoe werkt het?

Hoe werkt het?
Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Deze glucose is de brandstof voor onze lichaamscellen. De alvleesklier geeft het hormoon insuline af wanneer de glucose vanuit de darm wordt opgenomen in de bloedbaan. Insuline regelt de omzetting van glucose in glycogeen en zorgt er zo voor dat glucose door de lichaamscellen, zoals spier- en vetcellen wordt opgenomen. Als er teveel insuline wordt aangemaakt kunnen de lichaamscellen dit niet opnemen en gaat het lichaam over op het opslaan van vet. Insuline zorgt tegelijkertijd voor een verlaagde hoeveelheid van het hormoon glucagon. Dit hormoon geeft het signaal voor het terug omzetten van glycogeen in glucose waardoor het lichaam het signaal krijgt om het opgeslagen vet in het lichaam te verbranden. Het lichaam denkt tegelijkertijd dat er te weinig glucose is, door de lage bloedsuikerspiegel, en zal een hongersignaal afgeven aan de hersenen. Vaak vervalt men dan in een negatieve spiraal omdat men weer koolhydraten consumeert.

Insuline is dus van grote invloed op de bloedsuikerspiegel en het insulinelevel kan dus beter niet te veel pieken of dalen vertonen. Een gelijkblijvend insulinelevel zorgt voor een verbranding van het opgeslagen vet van het lichaam. Dit is natuurlijk ideaal voor tijdens het afvallen.

Beweging
Wanneer er sprake is van beweging heeft het lichaam het hormoon insuline niet nodig om de glucose op te kunnen nemen in de lichaamscellen. Zodoende kan men voor het sporten wel koolhydraten tot zich nemen.

Hoe zorg je voor een laag insulinelevel
Voeding heeft een verschillende invloed op het insulinelevel. Er zijn apparaten te koop waarmee je jouw bloedsuikerniveau kunt meten. Dan weet je precies hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voeding en kun je hierop inspelen. Het GI-dieet en het verwante GL-dieet zijn gebaseerd op deze theorie. Net als de vele koolhydraatarme diëten!

Een laag insulinelevel krijg je in ieder geval door het vermijden van suiker, witmeelproducten en dergelijke. Daarvoor in de plaats moeten volkoren producten, groente en fruit worden gegeten, op deze manier blijft je insulinelevel laag en gaat je lichaam vet verbranden.