Wat is boulimia?

Boulimia is een eetstoornis waarbij sprake is van terugkerende eetbuien. Mensen met boulimia eten in korte tijd een enorme hoeveelheid voeding, veel meer dan normaal is in vergelijking met de meeste mensen. Officieel is sprake van boulimia wanneer gedurende 3 maanden, 2 keer per week sprake is van zo’n eetbui. Het zijn vooral vrouwen in de leeftijd van 10 tot 30 jaar die last hebben van deze psychische ziekte. Er is geen duidelijke oorzaak voor deze ziekte aan te wijzen.

Compensatiegedrag
Veel boulimia patiënten compenseren hun eetbuien omdat ze bang zijn om aan te komen. Veel voorkomend compensatiegedrag is het gebruiken van laxeermiddelen of het vasten in de dagen na een eetbui. Zo volgt een vicieuze cirkel van vastperiodes welke telkens weer uitmondden in eetbuien. Ander compensatiegedrag is het braken van de voeding. Na een eetbui wordt het eten weer uitgebraakt. De omgeving heeft, mede door dit compensatiegedrag, meestal niets door. Boulimia patiënten hebben over het algemeen een gezond gewicht en verbergen hun eetbuien uit schaamte voor de buitenwereld.

Gevolgen
Mensen die aan boulimia lijden, zijn continue bezig met hun gewicht, hun lichaam en voeding. Toch lukt het ze niet om de eetbuien onder controle te houden. Het compensatiegedrag achteraf kan zeer schadelijk zijn voor het lichaam. Slechtst enkele gevolgen zijn onvruchtbaarheid, gebitsproblemen, hartritmestoornissen en zelfs de dood.

Let op signalen uit uw omgeving en bij uzelf. Ook al zijn boulimia patiënten moeilijk te herkennen, toch proberen ze op enig moment wel steun te zoeken bij iemand. Probeer die signalen te zien en steun te bieden waar dat kan. Deze steun kan vooral worden geboden door te praten. Probeer deze ziekte niet te begrijpen, het heeft geen nut te zeggen dat diegene niet moet eten of om te vragen wat diegene wel eet. Probeer diegene inzicht te laten krijgen in zijn of haar ziekte en stimuleer om professionele hulp te zoeken. Het is ongelofelijk moeilijk om zonder hulp het patroon van boulimia te verbreken.

Lees ook:

3 gedachten over “Wat is boulimia?

  1. Ik ken mensen in mijn omgeving die last hebben gehad met deze ziekte, sommige mensen verwarren het ook met anorexia. Mijn kennis Heeft zelf last gehad van deze ziekte, wat eigenlijk begonnen was met een afval wedstrijdjes op school. Ze had last van vreet buien en op de volgende dag begon ze weer met eten. Psychische hulp moet worden aangeboden voor deze groep mensen, want daar kunnen ze zichzelf van hun vreet buien afleren.

    Als men wil afvallen is het belangrijk om gezond af te vallen misschien is het eten van minder koolhydraten een betere optie.

    Veel mensen hebben ook last van eet buien gehad en het heeft meestal te maken met Stress. Er zijn ook mensen die last van stress hebben en dan krijgen ze ook eet buien. mocht het zo zijn probeer te eten met minder koolhydraten en minder vet. Als je last hebt van een honger gevoel neem da een stukje fruit.

  2. Wat ik altijd raar heb gevonden van eetbuien. Heb ze zelf jarenlang ook gehad dat het altijd eetbuien zijn waar een grote hoeveelheid aan chocolade,chips,patat,koekjes en andere zoetigheid die je eet. In 2003 ben ik met een koolhydraat arm dieet begonnen en binnen een jaar was ik van mijn vreetaanvallen af. Want ik eet nu eiwitten en vet ipv koolhydraten=suiker eet.
    Waarom hebben deze mensen en ook ikzelf namelijk geen biefstuk vreetbui of eieren eetbui. Altijd zijn er koolhydraten bij betrokken in grote hoeveelheid. En wat gebeurt er met teveel koolhydraten daar stijgt het bloedsuiker. Insuline moet eraan te pas komen om het weer stabiel te krijgen. Op een een of andere manier daalt de bloedsuiker teveel waardoor ze weer honger krijgen.

  3. Izalina, misschien heeft dat ook te maken met eiwitten? Die zorgen voor een verzadigd gevoel! En inderdaad, die insulinespiegel! In elk geval ga ik ook een koolhydraatarm dieet maar eens proberen. Ik voldoe namelijk ook aan de criteria van boulimia en wil heel graag van mijn eetbuien af!

Reacties zijn gesloten.