Touwtje springen schema

Springtouwen is een goede work-out voor wie weinig tijd heeft en wel veel calorieën wil verbranden. Het zorgt voor mooie benen, mooie billen en voor een mooie buik. Bovendien gebruik je ook je armen bij de beweging van het springen. Een oefening dus die voor het hele lichaam goed is. Maar hoe begin je met touwtje springen? Het is belangrijk om langzaam op te bouwen, springtouwen is namelijk een erg blessuregevoelige sport.

Je kan op twee manieren een goed schema vaststellen voor het touwtje springen. Bij de ene manier gaat het om de tijd die wordt gesprongen, bij de andere manier gaat het om het aantal keer dat men springt. Het maakt bovendien een groot verschil of je snel springt of met tussenhopje. Snel springen is veel intensiever en daarmee verbruik je dus ook veel meer calorieën dan met springen met een tussenstap. Het beste kan om de dag worden gesprongen om zo de spieren voldoende de gelegenheid te geven om te herstellen.

Schema voor beginners op tijd
30 seconden springen
30 seconden rust
30 seconden springen
30 seconden rust
30 seconden springen
30 seconden rust
30 seconden springen
30 seconden rust
30 seconden springen
30 seconden rust
30 seconden springen
30 seconden rust

Schema voor beginners op aantal sprongen
50 keer springen
30 seconden rust
50 keer springen
30 seconden rust
50 keer springen
30 seconden rust
50 keer springen
30 seconden rust
50 keer springen
30 seconden rust

Je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt om te springen. De conditie gaat, vooral in het begin, heel snel vooruit. Na ongeveer 8 work-outs is het goed om de tijd of het aantal sprongen op te bouwen. Je kunt opbouwen door de tijd of het aantal sprongen te verhogen. Ook kan je, wanneer je met tussenhopje springt, overgaan op springen zonder tussenhopje, dit is veel intensiever. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om meer herhalingen te doen. Het is aan jezelf de keuze wat jouw voorkeur heeft. Een andere optie is om op termijn de pauzes helemaal te laten vallen.

Opbouwschema op tijd
Elke 8-10 work-outs de tijd dat men springt verhogen met 15 seconden terwijl de rusttijd hetzelfde blijft.

Elke 8-10 work-outs een extra herhaling toevoegen, dus in plaats van 5 keer 30 seconden springen, 6 keer 30 seconden springen.

Het tussenhopjes achterwege laten zorgt voor een intensievere training.

Opbouwschema op aantal sprongen
Elke 8-10 work-outs het aantal sprongen verhogen met 10 terwijl de rusttijd hetzelfde blijft.

Elke 8-10 work-outs een extra herhaling toevoegen, dus in plaats van 5 keer 50 keer springen, 6 keer 50 keer springen.

Het achterwege laten van de tussenhopjes zorgt voor een intensievere training.

Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf aanvoelt wanneer het weer tijd is om wat langer, sneller of vaker te springen. Luister naar je lichaam maar daag je lichaam ook zeker uit om tot het uiterste te gaan!

Lees ook:

11 gedachten over “Touwtje springen schema

 1. Misschien een stomme vraag: maar hoe train je nou je armen met touwtje springen als je vanuit je polsen moet draaien ?

 2. Beste,
  Ik heb ook een vraag, ik spring ook 2 keer in de week, maar op wat voor grond is het beste ervoor? Ik sport in de tuin, en er liggen sierstenen ! En ik sport altijd 3 kwartier tot een uur is dat ook goed ? Met vriendelijke groetjes Sophie

 3. Wat is een betere dan wel snellere manier om op conditie te komen met gewichtsafname:
  Touwtje springen of op de loopband joggen/wandelen.

 4. Hallo,

  Graag zou ik willen weten wat voor soort sportschoenen je het beste kan dragen tijdens het springen? Ik denk dat ik vorige week na het springen door minn rug bent geggaan, kan dit hierdoor?

  Alvast hartelijk dank voor uw antwoord

  1. Hé Natasja,

   springtouwen is een behoorlijk intensieve work-out. Met een zwakke rug of knieën kan je denk ik beter een andere sport kiezen die meer geschikt is! Het is wel super effectief. Rustig opbouwen is altijd goed.

   Je kan trouwens gewoon met hardloopschoenen of andere sportschoenen springtouwen. Er zijn ook mensen die blote voeten prefereren. Dat kan alleen erg pijn doen als je ‘mis’ springt!

   Succes!

 5. Amai, net mee begonnen. Ik heb het wat onderschat! Na de tweede 50 sprongen had ik al last van mijn mild. Voor de eerste keer toch wat gezeurd met de lengte van de pauzes …

 6. Hallo,

  Waarom mag je eigenlijk niet zitten tijdens de pauze? Is het heel slecht? Want meestal ga ik zitten of liggen.

  Gr.

  Julia

  1. als je gaat zitten dan wen je er niet aan om aan een stuk door te rennen. te blijven staan is het beste want als je in het park gaat rennen ga je ook niet opeens zitten op de grond. kom op!

 7. In de pauze seconden mag je eigenlijk doen wat je wil (behalve gaan zitten), afhankelijk van je niveau. Wanneer je begint met springen zul je waarschijnlijk blij zijn dat je even stil kan staan. Als je enige conditie hebt kun je in de pauze bijvoorbeeld lopen of joggen.

  Succes!

 8. Hallo,

  Wat doe ik in de pauze seconden?
  Even niks of moet ik dan gaan lopen?

  Groet en vast bedankt

  Christiane

  1. Hier blijf ik op de plaats staan maar maak ik een iets overdreven loopbeweging. En let dan goed op mijn ademhaling.

Reacties zijn gesloten.