Is ontbijtkoek gezond?

Ontbijtkoek wordt door veel mensen als tussendoortje of als vervanger van brood gegeten. Andere benamingen zijn peperkoek, feeste, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek. Er zijn vele variaties van de ontbijtkoek te verkrijgen. Zo is er bijvoorbeeld kandijkoek, gemberkoek of Groninger koek. Allen variaties op de traditionele ontbijtkoek met extra ingrediënten. In 2007 werden er in Nederland 100 miljoen ontbijtkoeken verkocht, maar is het eigenlijk wel zo gezond als men doet voorkomen?

Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij en rijsmiddelen (E-500 en E-450a) worden toegevoegd. Het deeg wordt gedurende een uur op 180 graden Celsius gebakken. Vaak wordt een stuk ontbijtkoek besmeerd met boter of wordt de koek droog gegeten.

Voedingswaarde
Ontbijtkoek bevat per 100 gram 308 calorieën en bevat veel koolhydraten, zo’n 67,7 gram waarvan 36,1 gram suikers. Daarnaast bevat 100 gram ontbijtkoek 3,3 gram eiwit, 2,9 gram vezels en 1,7 gram vet waarvan 0,5 gram verzadigd. Een plakje ontbijtkoek weegt ongeveer 20 gram en bevat 62 calorieën. De voorverpakte ontbijtkoek die tegenwoordig vrijwel overal verkrijgbaar is bevat een portie van 50 gram, ongeveer 154 calorieën.

Gezond?
Het grote nadeel van ontbijtkoek is dat de koek voor meer dan één derde deel uit suikers bestaat! Gevolg is een stijging van het bloedsuikerniveau waardoor je snel weer honger krijgt. Zeker tijdens het afvallen is dit natuurlijk niet aan te raden. Maar zoveel suiker is voor niemand gezond! Ontbijtkoek geeft totaal geen verzadiging doordat het grotendeels uit snelle koolhydraten bestaat en weinig vezels bevat.

Doordat ontbijtkoek lange tijd op een hoge temperatuur wordt gebakken komt de kankerverwekkende stof acrylamide vrij. Deze stof is erg gevaarlijk en kan het beste vermeden worden.

Gezond alternatief
Een gezond alternatief voor ontbijtkoek is roggebrood. Dit is lekker om te eten zonder beleg maar ook met beleg. Wanneer je de ontbijtkoek vooral eet ter vervanging van brood is elke andere soort brood, maar met name volkoren- en speltbrood een stuk gezonder!

Lees ook:

  • Geen gerelateerde berichten

8 gedachten over “Is ontbijtkoek gezond?

  1. Ik denk niet dat het kankerverwekkend is, anders zullen ze het echt niet verkopen. Bij mij vult het wel heel goed als ik een plakje neem. Dan kan ik zo weer drie uur verder. En in bijna alle producten zitten suikers.. dus dan kan je beter niks meer eten…

  2. en roggebrood word niet op hoge temperatuur gebakken ga toch weg wat is wel goed niks meer eten je gaat toch wel dood.

  3. haha, roggebrood lekker? wow, ik heb veel rare dingen gehoord in mijn leven maar roggebrood lekker….

  4. Jahoor eet het niet want het is kankerverwekkend … pwwwwww alles is kankerverwekkend dus gewoon eten die koek je gaat er echt niet dood van

  5. Ik dacht al: het is lekker dus het kan onmogelijk gezond zijn! en ja hoor! Roggebrood… Als er iets is wat braakneigingen opwekt…

Reacties zijn gesloten.