Wat kan je doen tegen een hongergevoel?

Iedereen ervaart weleens een hongergevoel. Sommige mensen reageren sceptisch met: ‘In Afrika hebben ze honger’. Honger is een signaal van het lichaam dat er behoefte is aan eten. Wanneer de reserves in de lever tot onder een bepaald niveau dalen, wordt dit signaal door het lichaam gegeven zodat de voedselvoorraad kan worden aangevuld. Negeren van het hongergevoel is dus niet slim, je lichaam heeft voeding nodig. Wel moet er onderscheid gemaakt worden tussen ’trek hebben in eten’ en honger. Het is mogelijk om de signalen die door het lichaam worden afgegeven te stillen. Om een hongergevoel zo lang mogelijk uit te stellen bijvoorbeeld wanneer je wilt afvallen.

Eet vezels
Vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Zij spelen een grote rol in de voorkoming van overgewicht. Door het lange verzadigde gevoel is er minder behoefte om te eten waardoor je minder calorieën binnen krijgt. Vezelrijke voeding zelf is vaak gezond en niet te calorierijk. Zo bevatten fruit, groente en volkoren producten veel vezels.

Drink voldoende
Vaak wordt dorst verward met honger. Wanneer je honger denkt te hebben, drink dan eerst 2 glazen water voordat je gaat eten. Je maag is dan gevuld waardoor het hongergevoel kan worden gestild. Zo weet je zeker dat wanneer je eet, je echt honger hebt.

Eet eiwitten
Eiwitten zorgen net als vezels voor een langdurig verzadigd gevoel. Bovendien kost de vertering van eiwitten het lichaam meer energie waardoor je meer calorieën verbruikt en dus zult afvallen.

Eet langzaam
Langzaam eten geeft de hersenen de tijd om het signaal uit te geven dat de maag vol is. Reken er op dat de hersenen dit signaal tussen de 10 en 20 minuten later door krijgt dan de maag. Wanneer je in die tussentijd hebt gegeten, heb je eigenlijk te veel gegeten.

Slaap voldoende
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat een goede nachtrust effect heeft op het hongergevoel. Hoe minder slaap, hoe meer hongergevoel en hoe meer calorieën er door de proefpersonen gedurende de dag worden gegeten. Dit zou kunnen worden verklaard doordat er een tekort aan energie is. Dit tekort is op te lossen door te slapen of door te eten. Wanneer je niet slaapt is het dus logisch dat het lichaam hongersignalen gaat afgeven. Zorg dus voor een goede nachtrust!