Gelatine is dierlijk (varken) en zit in veel producten!

Gelatine is een eiwit dat wordt verkregen uit bindweefsel van zoogdieren. De gelatine wordt verkregen door huid, botten en kraakbeen van zoogdieren langdurig in water te laten trekken. De meeste gelatine is afkomstig van varkens, het kan echter ook worden verkregen uit bindweefsel van andere zoogdieren als kalveren en runderen. Gelatine kan ook worden verkregen uit vis. Gelatine vind je onder andere in onze voeding, in fotografische materialen, in cosmetische producten en in veel medicijnen. Vroeger kon gelatine onder het e-nummer e-441 op een verpakking staan, tegenwoordig zijn producenten verplicht om gelatine voluit te vermelden. Een synoniem die wel eens voor komt is colloïdaal proteïne.

Niet geschikt in een vegetarisch dieet of voor religieuzen als moslims en joden
Door de dierlijke oorsprong is gelatine niet toegestaan in een vegetarisch dieet. Ook mensen die een bepaalde religie aanhangen moeten oppassen met gelatine. De gelatine wordt immers verkregen zonder dat er halal geslacht is. In de meeste gevallen is gelatine bovendien afkomstig van varkens, moslims mogen dus geen gelatine eten.

In welke producten zit gelatine?
Gelatine zit in veel desserts en snoep. In de meeste soorten drop zit gelatine. Ook in halvarine, vruchtensap, wijn en bier kan het voorkomen. Ook vlees bevat soms gelatine. Zo kan een rundvleeskroket varkensgelatine bevatten. Gelatine zit in de meeste soorten pudding, maar ook chocolademousse kan gelatine bevatten. Wanneer je snoep of desserts koopt is het altijd verstandig om even op de verpakking te kijken of het product gelatine bevat.

Medicijnen
In veel medicijnen zit gelatine. Niet in de medicijnen zelf, maar wel in de capsule. Wanneer je gelatine wil vermijden is het verstandig om aan de apotheker te vragen of de medicijnen wel vegetarisch zijn. Vaak is er van veel medicijnen ook een vegetarische variant te verkrijgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *