Word je dik van aardappels?

Aardappels worden door veel mensen bestempeld als ongezond en dikmakend. Oorzaak hiervan zijn hoogstwaarschijnlijk de koolhydraatarme diëten als Atkins en dr. Frank waarbij aardappelen en brood uit den boze zijn. Een eiwitrijk dieet helpt bij het afvallen. Zo’n dieet is echter lang niet voor iedereen weggelegd. Voor veel mensen zijn brood, aardappelen en pasta onmisbaar in het dagelijks leven. Gelukkig is er voor deze mensen iets positiefs te melden. Net als dat brood geen dikmaker is, maar het beleg op het brood wel, is bij aardappelen vooral de bereidingswijze van belang bij de vraag of aardappelen nu wel of niet gezond zijn. Aardappelen passen prima in een dieet, mits het geen koolhydraatbeperkend dieet is.

Voedingswaarde
Aardappelen zijn op zichzelf helemaal niet ongezond. 100 gram aardappelen bevatten 85 calorieën, 2 gram eiwit, 17,6 gram koolhydraten en 2,6 gram vezels. Een portie gekookte aardappelen bevat twee keer minder calorieën als een portie pasta of rijst. Aardappelen zijn dus redelijk caloriearm waardoor dit een goede keuze is bij een caloriebeperkend dieet. Bovendien bevatten aardappelen, in tegenstelling tot rijst en pasta, veel vitaminen en vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en de vitamines B en C en het kalium in de aardappels is ook goed voor de gezondheid.

Bereidingswijze
Iedereen begrijpt dat chips en patat niet erg gezond zijn in een dieet. Dat komt omdat de aardappelen bij de bereiding van chips en patat ontzettend veel olie opnemen die jij ook binnen krijgt door het vervolgens te eten. Hierdoor neemt het aantal calorieën en de hoeveelheid vet ontzettend toe. Chips bevat al 6 tot 7 keer meer calorieën dan een gewone aardappelen. De aardappels zelf zijn dus niet de boosdoener, maar wel de hoeveelheid vet die zij opzuigen bij de bereiding. Het is daarom aan te raden om aardappelen niet gefrituurd te eten. Bakken met weinig olie kan wel, je hebt immers ook vetten nodig. Ook zijn er gezonde ovenfrieten te vinden in de supermarkt die een goed alternatief zijn voor de gefrituurde variant. Hierbij moet u wel goed kijken op de verpakking. Vaak kunt u verse ovenfrieten kopen welke gezonder zijn dan de diepgevroren variant die al eens gebakken zijn in de fabriek. Let altijd wel op de hoeveelheid saus, ook mayonaise en pindasaus zijn dikmakers. Ketchup is een betere keuze met weinig calorieën. Doordat de bereidingswijze een grote invloed heeft zijn bijvoorbeeld vlaamse frieten gezonder dan franse frietjes. Hoe groter de aardappel, hoe minder vet wordt opgezogen tijdens het bakken. Franse frietjes nemen dus simpelweg meer vet op en zijn dus ongezonder.

Als u dan toch een keer patat wilt eten, kies dan voor verse aardappels. Ingevroren friet is al eens gebakken in de fabriek. Daarna bakt u het nog een keer thuis, de aardappelen nemen dus twee keer veel vet op. Bij verse aardappelen schilt u de aardappelen zelf en worden ze vervolgens gebakken in de frituurpan. Ook hierbij wordt veel vet opgenomen maar slechts 1 keer.