Is komkommer gezond?

KomkommerIn tegenstelling tot wat veel mensen denken is komkommer niet gezond. Veel mensen verwerken komkommer rauw in salades. De vrucht kan op smaak gebracht worden met peper, zout en andere kruiden maar ze wordt ook vaak gegeten met een dipsaus. En juist die dipsaus kan komkommers tot een ongezonde snack maken! Waarom zijn komkommers niet zo gezond als we denken?

Voedingswaarde
De komkommer bestaat voor 94 tot 96 procent uit vocht. Er zitten dan ook weinig calorieën in, 100 gram komkommer bevat 8 calorieën, 2 gram koolhydraten, 0,6 gram eiwit en 0,3 gram vezels. Komkommer is vetarm. Je hebt kleine en grote komkommers, ze wegen meestal tussen de 200 en 500 gram per stuk.

Helaas bevatten komkommers voor de rest weinig voedingsstoffen waardoor deze niet zo gezond zijn als andere groenten en fruit. Vitamines en mineralen vind je maar weinig in de komkommers. Vandaar ook dat het niet een super gezonde groente is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat komkommers niet binnen een dieet passen of schadelijk zijn voor de gezondheid!

Past komkommer in een dieet?
Vanwege de lage hoeveelheid calorieën passen komkommers prima binnen een dieet! Ondanks dat er weinig voedingsstoffen in zitten is het natuurlijk wel lekker om te eten. Vooral als je de chips of andere snacks vervangt door een gezonde groente als komkommer zul je prima gewicht verliezen! 100 gram chips levert namelijk al snel 550 calorieën, om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen moet je ongeveer 7 kilo komkommer eten!

Pas wel op met sausjes. Breng de komkommer op smaak met kruiden en vermijd mayonaise en andere sauzen, daar zitten namelijk veel calorieën in terwijl de komkommer ook zonder saus lekker is! Mocht je toch je komkommer ergens in willen dippen probeer dan magere yoghurt met knoflook of guacamole van avocado!

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

 • Geen gerelateerde berichten

10 gedachten over “Is komkommer gezond?

 1. Judith, het lijkt erop dat jij zelf niet goed kan lezen? In de eerste zin staat, en ik citeer:’ In tegenstelling tot wat vele mensen zeggen is komkommer niet gezond’. – wat vervolgens geschreven wordt spreekt dat de ene keer tegen en de andere keer niet – dus de beginzin is complete onzin.
  Bovendien: Van de gewone vitamines (die de schrijver misschien belangrijker vindt) zitten er misschien niet zooveel in maar wel heel veel andere belangrijke dingen. Enkele voorbeelden:
  1. In komkommer zit heeeeel veeeel vocht, en laat water nu net een voorwaarde zijn voor het leven op zich…
  2. Er zit 20% van de ADH aan vitamine K, een vitamine die belangrijk is voor onder andere de botopbouw en de hersenen.
  3. Komkommers bevatten veel Kamium
  4. Komkommer is rijk aan flavonoïden zoals apigenine, luteoline, quercetine en kaempferol
  Alle flavonoïden in de komkommer hebben samen een ontstekingsremmend effect. Onze maagbacteriën zetten ze om in enterolignanen en deze binden zich aan oestrogenen waardoor kankers die met oestrogenen te maken hebben minder snel ontwikkelen
  5. Er zitten lignanen in en deze zorgen weer voor een verkleinde kans op hart- en vaatziekten.

  Kortom: een komkommer is gewoon gezond – het feit alleen al dat je het eet ipv rommel heeft een gigantisch gezondheidsvoordeel.
  tip aan de schrijver: check je bronnen beter en leer schrijven: Wat Ed zegt klopt.

 2. Wat een waardeloos artikel. Komkommer slecht met dipsaus? Wat is er niet slecht met dipsaus dan?! Haha

 3. In jullie word gesproken over de dipsaus, niet over de komkommer. En het feit dat er bijna niks in de komkommer zit (qua voedingsstoffen), maar de komkommer niet ONGEZOND. Iets is ongezond als er SLECHTE dingen inzitten. In een komkommer zit bijna niks, dus kan het niet ongezond zijn.

  Dit is dus een typsich schoolvoorbeeld van een RUK artikel.

 4. Komkommer zou dan niet zoveel voedingstoffen bevatten, maar probeer eens om plakjes/stukjes komkommer te besprenkelen met wat olijfolie en bieslook. Komkommee is Zeker goed voor het verlagen je bkoeddruk op een gezonde manier.

 5. Komkommer is gezond en past goed in een dieet, de voedingswaarde is minder, maar je moet het natuurlijk eten met andere groenten die wel voedingswaarde hebben.
  Ik zou het schillen want de komkommer wordt bespoten, behalve als het een Nederlandse komkommer is, want die worden verbouwd in kassen.
  Overigens heeft het ook een reinigende werking. Dunne plakjes komkommer op de huid.

 6. Ik lees juist overal dat het juist wel heel gezond is omdat er wel veel voedingsstoffen inzitten, vooral in de schil. Veel b vitamines, vitamine c en magnesium, kalium en silicium. Misschien is je ook weleens opgevallen dat mensen die regelmatig ene stuk komkommer bij de lunch eten er eigenlijk altijd heel gezond uitzien?

 7. Haha wat een bizar slecht en dom artikel. Komkommer is niet gezond? En dan zeggen dat het door de sausjes komt.
  Haha, hardlopen is ook niet gezond als je aan de finish trakteert op bitterballen. Haha, wat een artikel!! Dikke pret

  1. Het lijkt erop dat jij niet zo goed kan lezen, ze zeggen niet dat het ongezond is, er zit nu eenmaal te weinig voedingsstoffen en vitamines in om onder het kopje gezond te vallen. Daarom is de komkommer op zich niet gezond. Hard lopen daarentegen is weer wel gezond, als je het maar met mate doet en er voldoende voor traint en je spieren niet overbelast, anders is dat ook niet gezond (zoals topsport dus niet gezond is)!

   1. In hardlopen zitten nog minder voedingsstoffen dan in komkommer, dus als dat de regel is moet je nooit hardlopen.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven