Zijn cashewnoten gezond?

Noten zijn gezond, ze bevatten veel gezonden vetten en eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Daardoor passen ze prima binnen een dieet. Cashewnoten worden vaak als tussendoortje gegeten maar ook in vele recepten verwerkt. Daarnaast kun je ook cashewnotenpasta op je boterham smeren. Ze groeien aan de cashewappel in tropische landen. Wat maakt cashewnoten eigenlijk gezond?

Voedingswaarde
Cashewnoten bevatten per 100 gram 638 calorieën. Daarnaast bevatten ze 19 gram eiwit, 22 gram koolhydraten en 51 gram vet. De voedingswaarde verschilt echter per soort dus kijk altijd even op de verpakking. Zo zijn er ook cashewnoten die ‘slechts’ rond de 580 calorieën bevatten per 100 gram. Er zitten bijna 8 gram vezels in 100 gram cashewnoten. Een portie cashewnoten is 30 gram.

Cashewnoten zitten boordevol mineralen en vitaminen. Zo zijn ze rijk aan ijzer, magnesium, mangaan, seleen, zink, kalium en calcium. Voor mensen die een vegetarisch dieet volgen zijn cashewnoten de ideale bron van vitamine B. De noot bevat bijna elke vitamine van het B-complex, namelijk B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Ook vitamine K is in cashewnoten te vinden.

In vergelijking met andere noten bevat de cashewnoot relatief weinig vet. 75% van het vet in cashewnoten is oleïne, het vet dat je ook aantreft in olijfolie. Dit maakt de noten extra gezond. Oleïne zorgt er namelijk voor dat te hoge triglycerideniveaus in het bloed verlaagd. Hierdoor kan het eten van cashewnoten bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Zijn cashewnoten gezond?
We kunnen dus zeggen dat cashewnoten gezond zijn. Ze bevatten gezonde vetten en eiwitten en onderzoek heeft al vele malen uitgewezen dat het eten van noten bijdraagt aan het verliezen van gewicht. Toch zitten er veel calorieën in cashewnoten en andere noten. Beperkt je dus tijdens een dieet tot een handje nootjes per dag.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

6 gedachten over “Zijn cashewnoten gezond?

  1. Cashewnoten zijn zeker gezond, maar helaas wel heel slecht voor de wereld. Bij het ontschillen van de noten komt een bijtende vloeistof vrij. Het ontschillen gebeurd voornamelijk in India, waar de vrouwen die in de fabrieken werken lang niet altijd handschoenen kunnen dragen (want dat kost geld). En dat zijn niet de enige problemen met deze lekkere nootjes, kwamen wij na onderzoek achter. De wereld zou een stukje beter af zijn als mensen nog enkel Fairtrade cashewnoten kopen, wellicht is het goed dit ook in het artikel te noemen?

  2. per 100 gram niet 638 calorien, maar 638 kilocalorien (kJ, dat is dus 1000 x zoveel!). Maar deze noten horen bij een gezonde voeding.

  3. Cashewnoten zijn gezond, schrijft u!
    Maar, hoe zit het dan met het fytinezuur dat ook in cashewnoten voorkomt. Dit zuur hecht zich aan mineralen en verhindert dat het opgenomen kan worden in het menselijk darmstelsel.
    Kunt u daar iet s over zeggen?

    1. Wat u zegt is inderdaad waar, hetzelfde als met sojaproducten. Maar als je je houd aan een handje noten per dag is er geen rede om je daar zorgen over te maken. Dan is de hoeveelheid fytinezuur te verwaarlozen.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven