Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

Eieren zijn gezond. Maar hoe lang blijven ze goed? Eieren blijven na de leg nog zo’n drie maanden geschikt voor consumptie. Je kunt gemakkelijk kijken of je eieren nog kunt eten door deze in een bakje water te leggen. Wanneer de eieren blijven drijven, dan zijn ze niet meer geschikt voor consumptie. Wanneer de eieren naar de bodem zakken, dan kun je de eieren nog prima eten.

Datum
De datum op de verpakking zegt niet zoveel. In Nederland wordt de houdbaarheidsdatum van eieren wettelijk bepaald. Ze zijn wettelijk gezien 28 dagen houdbaar na de leg. De datum op de verpakking van eieren betekent dus eigenlijk dat de eieren op die datum precies 28 dagen geleden zijn gelegd. Dat zegt echter niets over of de eieren nog geschikt zijn voor consumptie. Gelukkig is de bovenstaande drijftest ideaal!

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

2 gedachten over “Hoe weet je of eieren nog goed zijn?

  1. Als het ei lichtjes naar boven wijst, betekent dit dat het ei nog wel goed is, maar dat het binnenkort wel zal gaan bederven, ga er vanuit dat dit binnen 3 dagen zal gaan gebeuren.

  2. Het lijkt mij sterk dat eieren drie maanden goed blijven. Hooguit vier weken en dan in een gekoelde omgeving. Daarbij is het van belang dat het gaat om niet gewassen eieren die zo schoon mogelijk zijn geraapt. Bij gewassen eieren komt er vervuiling door de poreuze eierschaal in het ei. Verse niet gekoelde eieren zijn het lekkerst want in de koelkast gaat de smaak wat achteruit. Als een gekookt ei slecht wil doppen zijn ze heel vers. Bij een te bakken ei dat vers is blijft het eiwit en eigeel dichter bijeen. Bij een ouder ei loopt het eiwit uit en verspreidt zich meer in de koekenpan.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven