Kalium: zowel een tekort als een overschot is dodelijk!

Kalium is een mineraal dat onmisbaar is voor de mens. Het mineraal heeft een belangrijke functie bij de werking van het zenuwstelsel en bij de werking van spieren. Bovendien reguleert kalium de bloeddruk. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel of te weinig kalium binnen krijgt? Dit is van levensbelang, want zowel een tekort als een overschot van het mineraal kan dodelijke gevolgen hebben.

Wat is de oorzaak van een kaliumtekort?
Een kaliumtekort ontstaat meestal door hevige diarree of veel braken. Ook het gebruik van plaspillen kan een negatief effect hebben op de hoeveelheid kalium. Overmatig zweten is zelden een oorzaak van een tekort. Een tekort aan kalium is uitermate zeldzaam, slechts in uitzonderlijke gevallen is hier sprake van.

Bij personen met een eetstoornis is vaker sprake van een laag kaliumniveau. Door het overmatig braken en het gebruik van laxeerpillen kan de hoeveelheid kalium dusdanig laag worden dat er een hartaanval optreedt.

Hoe herken je een kaliumtekort?
Een tekort aan kalium zorgt voor verschillende lichamelijke klachten. Zo kan er sprake zijn van verminderde eetlust, lusteloosheid en misselijkheid. Ook kan sprake zijn van verzwakking van de spieren. Omdat ook het hart een spier is, kan een kaliumtekort levensgevaarlijk zijn. Er kan sprake zijn van hartritmestoornissen en een ernstig en langdurig tekort kan leiden tot de dood.

Oorsuizen, trage reflexen, het vasthouden van vocht, slapeloosheid en zenuwstoornissen kunnen tevens duiden op een kaliumtekort.

Kan je ook te veel kalium hebben?
Een mens kan ook een overschot aan kalium hebben. Ook een te veel aan kalium kan leiden tot de dood door hartstoornissen. Het is dus uitermate belangrijk dat het level van kalium binnen de standaardwaarden valt. Klachten bij een kaliumoverschot zijn onder andere een hoge bloeddruk en problemen met de spieren. Voorbeelden zijn spierzwakte, spierkrampen of spierverlamming. Een langdurig overschot leidt tot hartritmestoornissen en een hartstilstand.

Een te veel aan kalium komt zeer zelden voor. Dit komt doordat een te grote hoeveelheid kalium door de nieren automatisch wordt uitgescheiden door middel van de urine. Een kaliumoverschot gaat dan ook vaak gepaard met niet goed functionerende nieren. Bij een normale werking van de nieren komt een overschot niet voor.

In welke voeding zit kalium?
Ons lichaam zorgt in principe zelf voor een juist niveau van kalium. Voeding dat kalium bevat zijn bijvoorbeeld melkproducten, groente, fruit, appelstroop, cacao, peulvruchten, aardappelen, koffie, noten en brood.