Waarom is ananas gezond?

Ananas is een tropische vrucht. De betekenis van het woord ananas is ‘uitmuntende vrucht’. De vrucht is groen- en bruinachtig en heeft bovenop uitstekende groende bladeren. Het is een kegelvormige vrucht die tot wel 30 centimeter lang kan worden. Deze doet wel denken aan een grote dennenappel. Zo’n grote ananas, kan zelfs meer dan 4 kilo wegen. Doorgaans is een ananas uit de supermarkt echter een stuk kleiner. De vrucht wordt rijp geplukt en rijpt nauwelijks na. Het vruchtvlees heeft een gele kleur. De vrucht is eigenlijk een samenstelling van samengegroeide bessen.

Voedingswaarde ananas
100 gram ananas bevat 61 calorieën. De vrucht bestaat voor 83% uit water. 100 gram bevat verder 0,5 gram eiwit, 13,5 gram koolhydraten, 0,2 gram vet en 1,4 gram vezels. Een portie ananas is 200 gram en bevat dus 122 calorieën.

De hoge hoeveelheid vezels in de ananas stimuleren de stofwisseling en zorgen voor een betere stoelgang. Ook werkt het tegen de bacterie Escherichia coli die diarree veroorzaakt. Het zorgt met andere woorden voor een normale ontlasting.

Vitamines en mineralen
Ananas bevat veel vitamine C, dit is goed voor je immuunsysteem. Ook vitamine B1 zit in de vrucht. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in ons zenuwstelsel en bij de verbranding van koolhydraten om het lichaam energie te verschaffen. Het ijzer in de vrucht zorgt is uitstekend voor het voorkomen van bloedarmoede.

Bromelaïne, ferulazuur en mangaan
Ananas bevat bromelaïne, een ontstekingsremmend en pijnstillend enzym. Het heeft tevens een positieve werking op de gezondheid van het hart omdat bloedstolsels in het lichaam verminderen. Daardoor heb je minder kans op een beroerte of een hartinfarct. Door het verlagen van het cholesterolgehalte, wordt de kans op hart- en vaatziekte ook kleiner.

Ook bevat ananas mangaan. Dit is een essentiële voedingsstof bij het behouden van sterke botten. Bij oudere mensen houdt het de botten gezond en bij jongeren mensen stimuleert het de aanmaak van botten.

Ferulazuur is een sterke anti-oxidant met een anti-kanker werking. De anti-oxidant voorkomt bijvoorbeeld schade aan het DNA dat ontstaat als gevolg van blootstelling van de huid aan UV-straling. Volgens vele onderzoeken hebben anti-oxidanten een kankerremmende- en voorkomende werking.

Tandvlees
Wanneer je veel ananas eet kun je last krijgen van gevoelig tandvlees en tanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van ananas de conditie van het tandvlees aanzienlijk kan verbeteren.

Hoe weet je of een ananas rijp is, en hoe bewaar je hem?
Een rijpe ananas heeft een zoete geur. Bovendien laten de bladeren aan de onderkant en aan de bovenkant van de vrucht gemakkelijk los. Een schimmelachtige kleur betekent overigens niet dat de ananas niet meer gegeten kan worden. Zodra je de ananas koopt is deze vrijwel meteen geschikt voor consumptie. De vrucht wordt namelijk rijp geplukt en rijpt heel langzaam na. Voordeel daarvan is ook dat je de vrucht redelijk lang kunt bewaren in een donkere koele omgeving. Toch is het aan te raden de vrucht binnen een week te consumeren.

Veel mensen denken dat de kleur van de ananas aangeeft hoe rijp de ananas is. Dat is echter niet het geval. Zowel de gele als de bruine ananas kunnen goed rijp zijn. Je moet dus eigenlijk ruiken of de ananas een lekkere zoete geur heeft. Een te rijpe ananas heeft bruin vruchtvlees en is niet lekker. Ook dit kan je ruiken, de vrucht heeft dan een gistachtige geur.

Hoe snijd je een ananas?
Het snijden van een ananas kan nog wel eens een lastige klus zijn. Je kunt er voor kiezen om de ananas met een groot mes te snijden. Hierbij kun je het beste eerst de boven- en onderkant van de vrucht afsnijden. Vervolgens de zijkanten zodat je alleen nog geel vruchtvlees over hebt. Het middelste van de vrucht kan je niet eten. Hieromheen kun je het vruchtvlees in blokjes snijden.

Het is mooi om ananas met een ananassnijder te snijden. Dan krijg je gelijke mooie plakken ananas. Je snijdt de bovenkant van de ananas er af. Vervolgens zet je de snijder precies in het midden van de vrucht neer en draait de snijder naar beneden. Hierbij komt veel ananassap vrij. Dit kun je opdrinken of weggooien. Vervolgens kun je de snijder weer omhoog trekken en desgewenst de schijven ananas met een mes door midden snijden. Je hebt dan mooie gelijke stukken ananas.

Gesneden ananas kan je tot wel 1,5 jaar, goed afgesloten, in de vriezer bewaren.