Recept: rijst met linzen (kicherie)

Dit is een erg simpel maar toch erg lekker recept. Ideaal voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet. De linzen zorgen voor de benodigde eiwitten. In combinatie met een salade van komkommer, tomaat en ui is de rijst heerlijk. Het recept vindt zijn oorsprong in Afghanistan. Het gerecht is te maken met weinig ingrediënten maar is toch erg lekker.


Ingrediënten voor 2 personen:
-2 uien
-150 gram basmati rijst
-120 gram groene gespleten mungbonen
-kurkuma
-zout

Bereidingswijze:
1. Was de rijst in lauwwarm water tot het water niet meer troebel ziet. Laat de rijst dan minstens een half uur weken.
2. Snijd de uien in kleine stukjes.
3. Fruit de uien in een laagje olie tot ze een bruine kleur hebben. Giet de overtollige olie desgewenst weg (sommigen vinden dat dit gerecht met veel olie gemaakt moet worden).
4. Was ondertussen de mungbonen tot het water geen groene kleur meer heeft.
5. Doe de mungbonen in de pan bij de uien en bak deze enkele minuten door.
6. Voeg de gewassen rijst toe.
7. Doe ongeveer 2 koppen water bij de rijst, zodat de rijst ongeveer 1 centimeter onder water staat.
8. Voeg een halve theelepel kurkuma en zout naar smaak toe.
9. Roer alles goed door elkaar.
10. Laat de rijst op een middelhoog vuur ongeveer 30 tot 40 minuten lang koken. Roer deze tussentijds nog even 1 keer door elkaar. Aan de onderkant zal een mooie en lekkere bruine korst ontstaan. Zorg dat deze niet verbrand.
11. Opdienen kan op een mooie schaal. Schep de onderkant op een apart bordje! Eet smakelijk!

Tip:
De rijst is heerlijk om zonder iets te eten maar ook met een salade te eten of een groente gerecht ernaast is deze goed te combineren. Veel Afghanen eten deze rijst met yoghurt.

Ook koud is deze rijst heerlijk! Maak een dubbele portie en eet deze als lunch in de dagen daarna. De rijst is zeker nog 3 a 4 dagen houdbaar in de koelkast.

Je helpt mij enorm als je dit artikel deelt op social media:

Lees ook:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *