Meer spierkracht = minder kanker

In een Amerikaanse studie waarbij meer dan 10.000 mannen zijn gevolgd was de conclusie niet mis: mannen met meer spierkracht hadden een lagere kans om te overlijden aan de gevolgen van kanker. Dit blijkt uit onderzoek van de University of South Carolina in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

De studie betrof maar liefst 10.000 mannen welke vanaf de jaren ’80 tot 2003 zijn onderzocht. Hoe meer gewicht de mannen konden bankdrukken en legpressen, hoe kleiner de kans was dat zij overleden aan kanker. Er werd een onderscheid gemaakt tussen een laag spierkrachtniveau, een gemiddeld spierkrachtniveau en een hoog spierkrachtniveau.

Een opvallende conclusie is dat het hebben van een gemiddeld of hoog spierkrachtniveau de kans op een dodelijke vorm van kanker verminderd, ongeacht de hoogte van de BMI van personen. Ook was er een duidelijke link bij het percentage van lichaamsvet en het aantal overlijdensgevallen ten gevolge van kanker. Hoe hoger het percentage lichaamsvet, hoe groter de kans was om te overlijden aan kanker.

Volgens de onderzoekers zorgt de grotere spiermassa ervoor dat de hormonen worden ‘verbruikt’ door de spiercellen. Tumoren groeien op deze zelfde hormonen. Heel simpel gezegd verbruiken de spieren deze hormonen waardoor tumoren niet kunnen groeien.

Lees ook:

2 gedachten over “Meer spierkracht = minder kanker

  1. Wat mij opvalt is dat bij beide grafieken het sterftecijfer aan de rechterkant hoger is bij de mensen met het hoogste spierkracht niveau dan bij diegene met een gemiddeld spierkracht niveau. Begrijp ik het goed dat het dus beter is om een gemiddeld spierkracht niveau en gemiddeld vetpercentage te hebben dan een hoge spierkracht een laag vetpercentage als je naar de rechterkant van de figuren kijkt?

    1. Het lijkt er inderdaad op. Mensen met een te hoog BMI en mensen met een te hoog vetpercentage kunnen beter een gemiddeld of laag spierkrachtniveau hebben. Een hoog spierkrachtniveau zorgt voor meer kans op overlijden aan kanker.

      Misschien hangt dat deels samen met een eerder onderzoek dat ik heb gelezen over dat mensen met een BMI tussen de 25 en 30 een hogere overlevingskans hebben wanneer zij op de IC in het ziekenhuis belanden? Het scheelt trouwens niet zoveel. 1 op de 10.000 mensen die meer overlijden wanneer je een hoog spierkrachtniveau met een gemiddeld spierkrachtniveau vergelijkt….

Reacties zijn gesloten.