Hoe ontstaat spierpijn?

Veel mensen hebben weleens spierpijn. Spierpijn kan je hebben na het sporten, maar ook als symptoom van ziekte. De mens heeft 640 tot 850 spieren, niet gek dus dat er weleens sprake is van spierpijn. Spieren die weinig gebruikt worden zijn extra gevoelig voor spierpijn. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe ontstaat spierpijn?

Er zijn eigenlijk twee soorten spierpijn die ontstaan door te sporten. De vroege spierpijn en de late spierpijn. Vroege spierpijn ontstaat nog tijdens het sporten of kort daarna. Het wordt veroorzaakt door prikkeling van de zenuwuiteinden door melkzuur. Dit melkzuur ontstaat in het spierweefsel. Deze afvalstoffen moeten worden afgevoerd door het bloed. Bij een te hoge aanmaak van melkzuur kunnen deze afvalstoffen niet worden afgevoerd. Er ontstaat een zuurstoftekort in het bloed.

Verlate spierpijn ontstaat 24 tot 48 uur na het sporten. Oorzaak hiervan zijn kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier en de spiercellen. Het herstel van de spieren leidt tot dikkere spiervezels. Het aantal spiervezels dat je hebt is genetisch bepaald. Je kunt deze wel dikker maken door te sporten, maar je kunt niet meer spiervezels krijgen. Onderzoek heeft uitgewezen dat al een aantal uren na het sporten de spiervezels sterker en langer zijn.

Het is overigens geen enkel probleem om gewoon door te sporten met lichte spierpijn. Sterker nog, het wordt zelfs aangeraden voor het herstel om rustig door te sporten. Dus niet opnieuw een intensieve training maar bijvoorbeeld even wandelen. Spiervezels zijn pas volledig hersteld na 4 tot 7 dagen. Er is vrijwel niemand die zo’n lange tijd rust neemt. Door sporten kan dus geen kwaad. Wel is het verstandig niet elke dag dezelfde spiergroepen te trainen. De spieren kunnen zo juist zwakker worden in plaats van sterker.