Transvetten, absoluut vermijden!

Transvetten zijn oorzaak van hart- en vaatziekten en hebben een negatieve invloed op het cholesterolgehalte. Deze vetten helpen om voeding langer vers te houden. Juist om deze reden zitten ze in bijna alle klant en klare voeding die men in de supermarktschappen ziet liggen. De voedingsindustrie maakt deze vetten door plantaardige oliën om te bouwen tot vast vet zoals bijvoorbeeld margarine. Transvetten zijn absoluut ongezond en kan men het beste zoveel mogelijk vermijden. Waar bijna iedereen tegenwoordig wel op de hoogte is van de schadelijke effecten van verzadigde vetzuren, is het wonderbaarlijk dat er niet vaker op de gevaren van transvetten wordt gewezen. Transvetten zijn namelijk veel schadelijker voor het menselijk lichaam dan verzadigde vetzuren.

Gevolgen van transvet
Transvetten zijn enorm schadelijk voor de gezondheid. Naast een veel hogere kans op hart- en vaatziekten en diabetes verhogen zij ook de kans op allergie bij kinderen en aderverkalking. Bovendien hebben zij een negatief effect op de groei van een foetus. Daarom is het juist voor zwangere vrouwen noodzaak om transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Ook kanker is een mogelijk gevolg van het consumeren van transvetten.

Natuurlijke en onnatuurlijke transvetten
Ook in de magen van koeien vindt een verhardingsproces plaats. Oliën uit het gras en voer worden in de maag omgezet in transvet. Daardoor zitten er in producten als melk, boter, vlees en kaas altijd een hoeveelheid transvet. Deze hoeveelheid is echter zeer klein in vergelijking met de onnatuurlijke transvetten die aan onze voedingsmiddelen toe worden gevoegd om ze langer vers te houden. Het is nog onduidelijk of de natuurlijk dierlijke transvetten even schadelijk zijn als de transvetten die ontstaan na het geïndustrialiseerde proces. Onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

Voedingswaarde
Probleem is dat de producent niet verplicht is om de hoeveelheid transvetten in een product weer te geven op de verpakking. Waar calorieën, eiwitten en de hoeveelheid koolhydraten verplicht op de verpakking moeten worden vermeld heeft de overheid dat nog niet verplicht gesteld voor de hoeveelheid transvetten. Wel is duidelijk dat in vrijwel alle koekjes, zoutjes en gebak transvetten zijn verwerkt. Er kunnen ook woorden op de ingrediëntenlijst voorkomen waarvan af te leiden is dat er dus transvet in de voeding is verwerkt. Deze woorden zijn onder andere: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gehydrogeneerd vet, geharde olie, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerd vet en gehydrogeneerde olie. Staat 1 van deze woorden op de verpakking, dan doet u er goed aan het product niet te kopen.

Hoeveel transvet?
Het beste is om transvet zoveel mogelijk te vermijden. Omdat er echter ook dierlijke transvetten zijn en men de transvetten eigenlijk nooit helemaal kan uitsluiten van de voeding is het aan te raden om er in elk geval zo min mogelijk van te consumeren. Van het totale aantal calorieën wat men per dag consumeert zou slechts 20-30% uit vet mogen bestaan. Van die 20-30% mag maximaal 25-30% bestaan uit verzadigd vet en slechts 1% uit transvet. Dat zou dus neerkomen op maximaal 2 tot 3 gram transvet per dag. Omdat het niet op de verpakkingen staat aangegeven is dit moeilijk bij te houden. Men kan daarom het beste alle kant en klare voeding en verpakte voeding in de supermarkt laten liggen en gaan voor een gezond en vers eetpatroon.

Tips
Vermijd producten met woorden op de ingrediëntenlijst die duiden op transvetten. Gebruik plantaardige olie om te frituren en te bakken. Koop geen kant en klare voeding. Plantaardige vetten zijn goed.