Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

Tegenwoordig zijn er veel zuivelproducten op de markt met probiotica. Denk bijvoorbeeld aan Yakult en Activa. Het grootste gedeelte van de claims van deze fabrikanten is onbewezen. Maar wat is probiotica eigenlijk? Wat is prebiotica? En wat is eigenlijk het verschil tussen probiotica en prebiotica?


Wat is probiotica?
De World Health Organization omschrijft probiotica als levende kleine organismen die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens. Die kleine levende organismen zijn dan natuurlijk bacteriën. De meest bekende zijn melkzuurbacteriën en bifidobacteriën, deze zijn ook in de meest bekende producten verwerkt.

Probiotica zorgen onder meer voor een beter immuunsysteem en een betere darmflora. Menselijke darmen bevatten honderd biljoen micro-organismen. De probiotica zijn eigenlijk een aanvulling op deze gunstige bacteriën in onze darmen. De schadelijke micro-organismen worden zo in bedwang gehouden. Onderzoek heeft uitgewezen dat probiotica chronische ziekten, diarree en infecties verminderen.

De probiotica blijven slechts in de darmen voor zolang je ze extra in neemt. Ze worden vanzelf weer uitgescheiden door het lichaam via onze ontlasting. Ze hebben dus slechts een gunstige werking voor zolang je ze blijft nemen.

Wat is prebiotica?
Prebiotica stimuleren de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de darmen. In het grootste deel van de gevallen gaat het om vezels.Het effect van prebiotica en probiotica is eigenlijk hetzelfde. Prebiotica ondersteunen de werking van de probiotica. Bij de afbraak van prebiotica komen nuttige stoffen vrij die de activiteit in de darmflora weer verhogen.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:


Eén gedachte over “Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica?

  1. Kan het zijn dat na het innemen van 1 portie yakult de blaas extra wordt gestimuleerd?
    Het is mij namelijk overkomen dat ik na inname van 1 flesje de nacht daarop zeker 10 maal wakker werd om te plassen. Hebben meer mensen met deze ” bijwerking”
    te maken gehad?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven