Wat is een mediterraan dieet?

De mediterrane keuken is de keuken van de landen in de omgeving van het Middellandse Zeegebied. Het mediterrane dieet is gebaseerd op de keukens van deze landen en bestaat voornamelijk uit volle granen, groente en fruit, vis, peulvruchten en olijfolie. Er geldt geen calorierestrictie en er wordt geen enkel voedingsmiddel expliciet verboden. Het is eigenlijk meer een leefwijze dan een dieet. Veel mensen volgen het mediterrane dieet dan ook niet om af te vallen maar om gezonder te leven. En daarvoor, is dit dieet uitermate geschikt. Juist omdat het ook op de lange termijn gemakkelijk is vol te houden.

Gezondsheidsvoordelen
De bekendste landen in de omgeving van het Middellandse Zeegebied zijn Italië, Portugal, Spanje (inclusief Tenerife), Griekenland en Frankrijk. Mensen die het mediterrane dieet volgen hebben een lager risico op het metabool syndroom, hart- en vaatziekten, beroertes en dementie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het dieet het brein beschermd. Diegenen die het mediterrane dieet volgen hebben minder kleine aantastingen van de bloedvaten in de hersenen. Volgens onderzoekers komt dit door de verhouding tussen enkelvoudig onverzadigde vetten en verzadigd vet. Het dieet heeft een lage hoeveelheid van verzadigd vet. Eerder bleek al dat dit dieet zorgt voor een levensverlening van 2 tot 3 jaar.

Welke voeding?
In principe mag alles worden gegeten bij dit dieet. Geen enkel voedingsmiddel is expliciet uitgesloten. Het gaat er om dat er in grote lijnen op een bepaalde manier wordt gegeten. Naast de juist verhouding tussen enkelvoudig onverzadigde vetten en verzadigd vet, bevat het dieet gezonde vezels, koolhydraten en antioxidanten. Het is belangrijk om in grote lijnen te eten volgende het mediterrane dieet.  Fruit, groeten, volle granen, bonen, noten, pasta, rijst en zaden zijn de belangrijkste ingrediënten van een maaltijd. Vlees en zuivel bijvoorbeeld zijn niet verboden, maar behoren zeker geen hoofdingrediënten te zijn wanneer u dit dieet volgt.