Waarom kom je aan als je stopt met roken?

Rokers die stoppen doen dat meestal omdat roken ontzettend slecht is voor de gezondheid. Het stoppen leidt dan ook tot een betere gezondheid. Nadeel is echter dat veel stoppers een aantal kilo aankomen. Zo’n 4 kilo gemiddeld volgens het tijdschrift Quest. Extra kilo’s staat over het algemeen voor een slechtere gezondheid, tenzij je ondergewicht hebt. Maar hoe komt het eigenlijk dat stoppen met roken vaak gepaard gaat met gewichtstoename?


Gezondheidsvoordeel bij stoppen
Allereerst moet worden opgemerkt dat een gemiddelde gewichtstoename van 4 kilo niet schrikbarend veel is. Ondanks de extra 4 kilo levert het stoppen met roken veel gezondheidsvoordelen op. Pas wanneer iemand met een gezond gewicht zo’n 50 kilo aankomt en dus echt morbide obesitas heeft staan de gezondheidsrisico’s gelijk aan welke rokers lopen. Roken is, met andere woorden, zo ongeveer één van de meest ongezonde dingen die je maar kunt doen.

Wat is de oorzaak van aankomen door stoppen met roken?
De oorzaak van de gewichtstoename door het stoppen met roken is gelegen in verschillende dingen. Zo heeft roken een effect op de stofwisseling, stoppen zorgt vaak voor het vasthouden van vocht en veel mensen die stoppen met roken hebben, met name in de eerste weken, een grote behoefte om te snaaien.

Stofwisseling
De nicotine in sigaretten verhogen je stofwisseling. Dat houdt in dat je lichaam meer calorieën verbruikt. Daardoor kan je dus ook meer eten zonder dik te worden. Wanneer je stopt met roken zal het energieverbruik van het lichaam dalen. Wanneer je evenveel blijft eten als voordat je stopte, zul je dus logischerwijs aankomen in gewicht.

Daarnaast heeft nicotine ook nog een eetlustremmende werking. Je stofwisseling gaat dus omhoog, terwijl je minder eetlust hebt. Dit zorgt ervoor dat rokers vaak minder zwaar zijn.

Grotere behoefte aan eten
Roken heeft een negatieve invloed op de smaakpapillen. Mensen die stoppen met roken krijgen na ongeveer 48 uur hun verbeterde smaak- en reukvermogen terug. Daardoor smaakt en ruikt alles lekkerder, wat maakt dat je meer en vaker wilt eten.

Veel mensen vervangen tevens de gewoonte van het roken door de gewoonte om te eten. In plaats van een sigaret op te steken gaan zij over op het eten van veel ongezonde snacks. Dat is natuurlijk ongezond en kan zorgen voor een flinke gewichtstoename.

Vocht
De meeste onschuldige oorzaak van gewichtstoename door het stoppen met roken is het vasthouden van vocht. Gemiddeld houd je lichaam 2 tot 3 kilo meer water vast in de weken nadat je bent gestopt. Dit verdwijnt echter vanzelf weer.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:


6 gedachten over “Waarom kom je aan als je stopt met roken?

 1. hallo allemaal
  ik ben 5 maanden geleden gestopt met roken.
  natuurlijk voor mijn gezondheid.
  maar intussen ben ik 25 kilo aangekomen hou erg veel vocht vast in voeten en benen ik kan niet eens meer 10 min staan zonder dat het pijn doet,en lopen is ook een hel.ook ben ik erg benauwd (heb copd) maar was minder benauwd toen ik nog rookte.heb een afspraak bij de internist fus even afwachten maar.
  zijn er mensen die dit ook hebben of gehsd hebben ik kan zo niet verder en ben in staat om een sigaret op te steken.

 2. Ik ben nu bijna een half jaar geleden gestopt met roken, en heb nog steeds dat ik vocht vast houd in de benen, en soms zelfs in mijn gezicht…. ik heb van huisarts diclofenac gehad (slijmbeursontsteking arm) toen hield ik heel veel vocht vast, en moest acuut stoppen met die rommel en gelijk aan de plastabletten… ben nu een paar maand verder, maar heb nog steeds last van vocht volgens mij, want als ik ga wandelen moet is soms wel 4 keer plassen in een uur….. lijkt me geen normale gang van zaken…..

 3. Hoe lang hou je vocht vast na het stoppen met roken? Mijn knieën en enkels zijn zo erg opgezwollen dat ik niets kort aan kan. Kan het bij mijn knieën zo vast pakken.

  1. Hoi Ikkes,

   Hoelang geleden ben je gestopt dan ? Ik houd ook nog steeds vocht vast, maar dat kun je niet echt zien of zo, ik merk het vooral, doordat mijn benen zo strak aanvoelen….

 4. Ben op m’n 14e begonnen met roken en sindsdien heb ik altijd onder het ideale gewicht gezeten. Ben nu 25 jaar oud, 1.81 meter lang en weeg maar 56 kilo. Heb een ingevallen gezicht en voel me steeds onzekerder worden als ik over straat loop of op werk ben. M’n familie blijft er ook elke keer opmerkingen over maken, wat er weer voor zorgt dat ik minder naar hun toe ga.
  Dit soort artikelen geven me des te meer motivatie om te gaan stoppen. Hopelijk dat ik wat meer zal aankomen, wat er uiteindelijk (hopelijk) weer voor gaat zorgen dat m’n zelfvertrouwen weer wat beter wordt.
  Bedankt, en tot ziens.

  1. Hoi Ano,

   Ik ben 2,5 week geleden gestopt. Weet je waar ik het meest gelukkig van word, de angsten van lichamelijk niet in orde zijn of ernstig ziek worden door roken. Ik voel me nu gezond, ondanks dat het maar zo kort is (eerdere pogingen gedaan die uiteindelijk niet gelukt zijn, maar ik zet door totdat het lukt). Meer lucht, meer reuk, meer smaak, blosjes op de wangen komen weer terug. M’n dochter met geluk groot zien worden, het zal dan iig niet meer aan de sigaretjes gelegen hebben. Geen junk-gevoel meer. Weet je Ano, je knop moet om. Lukt het niet gelijk de eerste keer, wacht tot een volgend sterk moment van jezelf. Als je er klaar voor bent gaat het lukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven