Waarom chips ongezond is en hoe je van je verslaving af kunt komen

ChipsChips wordt gemaakt van aardappelen. Aardappelen zijn groente, dus aardappelen zijn gezond. Zo op het eerste oog een logische redenering. Toch weet vrijwel iedereen wel dat chips niet gezond is. Dat komt met name door de manier waarop ze bereid worden. In dit artikel lees je waarom chips ongezond is, wat de voedingswaarde van chips is en hoe je van je chipsverslaving af kunt komen!

Waarom is chips ongezond?
Een zak chips bevat gemiddeld genomen 200 gram. In een halve zak van 100 gram zitten ongeveer 555 calorieën. 54 gram koolhydraten, maar liefst 34 gram vet, 6,5 gram eiwit en 4 gram voedingsvezel. De hoge hoeveelheid calorieën en vet zorgen ervoor dat chips geen gezonde voeding is.

Chips bevat daarnaast erg veel zout. Dit zout zorgt ervoor dat je er veel van eet. Zout is namelijk verslavend. Dit is één van de redenen waarom je na 1 handje chips niet kunt stoppen en de zak vaak in 1 keer helemaal leeg wordt gegeten.

Ook zitten er vaak e-nummers, suiker en andere smaakversterkers in verwerkt. Alleen de naturel chips is gemaakt van aardappelen, olie en zout. Alle andere smaken chips hebben ook nog andere toegevoegde stoffen. Met name e-621 is daarbij discutabel. Dit e-nummer wordt vaak in verband gebracht met overgewicht.

De hoge voedingswaarde in combinatie met de verslavende factoren zorgen ervoor dat je er al snel te veel van eet.

Acrylamide
Bij hoge temperaturen, vanaf 170 graden, komt de kankerverwekkende stof acrylamide vrij. Alle voeding die op hoge temperaturen is bereid bevat deze stof. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer van deze gevaarlijke stof ontstaat. Doordat chips op een hoge temperatuur wordt gebakken komt er dus veel van deze kankerverwekkende stof vrij.

Hoe kom je van je chipsverslaving af?
Het kopen van kleine verpakkingen chips helpt niet bij het verliezen van gewicht. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de drempel om dan een zakje chips te nemen veel lager ligt waardoor je uiteindelijk over een langere periode vaker en daardoor meer chips eet. Bij een grote zak chips zit er bij mensen nog een remming in om hem open te maken. Bij een kleine zak wordt vaak gedacht dat zo’n kleine hoeveelheid geen kwaad kan.

Hoe je wel van je verslaving af komt is door simpelweg de chips te vervangen door andere voeding. Voorbeelden hiervan zijn een handje noten of popcorn. Ook groente met een lekker avocadodip of pindakaas kan een goede lekkere vervanger zijn. Paprika is bijvoorbeeld lekker zoet en een goede vervanger. Ook op wortelen en komkommer kan je prima knabbelen tijdens de film. Hierbij geldt ook dat je de chips gewoon niet in huis moet halen. Want als het er eenmaal is, is de kans groot dat je hem ook leeg eet!

Gewoonte?
Veel mensen eten bovendien onbewust een hele zak chips leeg. Niet omdat het lekker is, maar meer uit gewoonte. Ze zijn bijvoorbeeld gewend om tijdens een goede film een zak open te trekken die vervolgens helemaal leeg wordt gegeten. Ga dus even bij jezelf na waarom je chips eet. Vind je het echt lekker? Zo ja, doe dan in de keuken een klein beetje chips in een bakje en laat de rest van de chips in de keuken liggen. Zo eet je niet ongemerkt de hele zak leeg. Wat je ook kan proberen is de gewoonte van een zak chips te vervangen door een andere gewoonte. Ga bijvoorbeeld andere dingen doen tijdens het kijken naar een film. Lak je nagels, neem een voetenbad, doe sit-ups en andere oefeningen. Na verloop van tijd ben je er aan gewend om geen chips meer te eten tijden de film. Het zal je dan totaal geen moeite meer kosten om deze te laten staan.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

12 gedachten over “Waarom chips ongezond is en hoe je van je verslaving af kunt komen

 1. Maar ja, ik eet het niet elke dag.
  Dan is het volgensmij niet zo erg.

 2. Een beproefde manier om van je chipsverslaving af te komen is de volgende: koop een zak van je lievelingschips en vervuild deze met een vieze maar eetbare smaak. Bijvoorbeeld azijn of koffie of bonenkruid. Iets wat je echt vies vindt. Vervolgens eet je de hele zak leeg. Niet fijn, is echt afzien. Maar de kans is groot dat je trek daarna verdwenen is. Als dat niet zo is, doe je het nog eens. (Als het weer in je buikje past). Dat heeft te maken met de associatie die je hersenen eraan hangen. Werkt echt. Ik hoef geen paprikachips meer. Yugh!l

 3. Wat nou als je iedere dag al 15 jaar chips eet… ik heb namelijk een ENORME chips verslaving, en heb nu chronische darmproblemen…. ik wil van die rot verslaving af ben het helemaal zat

 4. ik denk dat jullie een grote fout hebben gemaakt. 100 gram chips bevat geen 555 calorieën, maar 555 kilocalorieën, dus 1000 maal zo veel. Ik hoop dat jullie met die fout niet al te veel mensen onterecht blij hebben gemaakt.

 5. Wil dit zeggen dat ovengerechten als buritos en lasagne ook de stof acrylamide bevatten? Die maak ik namelijk klaar op 180 graden!

  1. het is in die zin slecht dat je dan steeds vaker chips gaat eten.
   eerst eens in de week dan 2 keer in de week, bij sommige gaat het nog verder.
   het is net als roken heel verslavend. en je krijgt er ook nog ziektes van
   je weet het misschien nu niet maar wist je dat diabetes een sluipmoordenaar is van je gezondheid. ik dacht ook dat valt wel mee maar nu het te laat is denk ik
   was ik er maar nooit aan begonnen.
   diabetes is namelijk ongeneeslijk en als je het verwaarloosd kun je blind worden of erger

    1. jij werkt zeker voor zo een k.bedrijf?

     chips is troep voor je lijf en zou niet verkocht mogen worden tenzij je het ok vind dat mensen
     obese worden,wat ik trouwens wel verwacht,gezien je reaktie.
     Geld Uber Alles.
     Narcisten maken de dienst uit tegenwoordig,what is new.

     1. Jemig man! We kunnen allemaal best wel eens een lekker bakje chips eten, want waarom niet? Als je een bakje opeet per week (of iets meer in de vakantie), dan heb je heus niet meteen spontane obesitas!

     2. Waarom zou chips niet verkocht mogen worden? Het is een vrij land. Dat mensen dik worden ligt ook aan andere factoren zoals aanleg om dik te worden en Eigen Verantwoordelijkheid. Met jouw logica kan je alles wel gaan verbieden. Heb nog een enkeltje Noord-Korea voor je in de aanbieding, €50,-.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven