Minder risico op borstkanker door pindakaas

Nieuw onderzoek van de Amerikaanse universiteiten van Washington en Harvard heeft uitgewezen dat het eten van pindakaas de kans op borstkanker verlaagt.

Het onderzoek betrof 9039 Amerikaanse vrouwen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar. Zij werden gedurende 14 jaar gevolgd. In de jaren 1996, 2001, 2005 en 2010 werden hun borsten gecontroleerd op goedaardige knobbeltjes. De vrouwen die 2 keer per week pindakaas aten hadden 39% minder kans op goedaardige knobbeltjes.

De link tussen goedaardige knobbeltjes en kwaadaardige knobbeltjes is al langer aangetoond. Vrouwen die vaker goedaardige knobbeltjes hebben, hebben een hogere kans om uiteindelijk ook echt borstkanker te ontwikkelen.

De link met pindakaas was niet de enige link. Ook het eten van andere plantaardige eiwitten en vetten zorgde voor een lager risico op knobbeltjes. Ook het eten van producten als noten, bonen, linzen, sojabonen en maïs zorgt dus voor een verlaging van het risico.

Op zich is dit onderzoek niet erg schokkend. De link tussen borstkanker en een gezonde levensstijl is al veel langer aangetoond. Gezonde voeding bevat veel plantaardige eiwitten en vetten.