Pomelo is lekker en gezond

Bij pomelo denken velen gelijk aan Fanta Pomelo. Heerlijk, maar natuurlijk niet heel erg gezond. Gelukkig is pomelo gewoon een heel gezonde en lekkere fruitsoort die je niet in frisdrank hoeft te verwerken om er lekker van te genieten. De pomelo is de grootste citrusvrucht die er bestaat en het is een kruising tussen een grapefruit en een pompelmoes. Vergeleken andere fruitsoorten is de vrucht redelijk droog en groot. De smaak is lichtbitter maar veel zoeter als die van een grapefruit. De schil is redelijk dik en geel/groen/oranje van kleur.

Net zoals elke soort fruit is de pomelo een gezond en verantwoord tussendoortje. De vrucht is rijk aan vitamine C en bevat daarnaast veel vezels. Daardoor houd je langer een vol gevoel. Bovendien kost het eten ervan wat tijd waardoor je er niet te veel van eet! Ideaal voor wanneer je op dieet bent en aan niks anders kan denken dan aan eten.

Hoe eet je een pomelo?
De pomelo is rijp wanneer die geen glanzende schil meer heeft. Wanneer de schil een beetje dof begint te worden kun je deze het beste eten. Omdat de vrucht snel uitdroogt is het goed om deze buiten de koelkast op een koele donkere plek te bewaren.

In eerste instantie kan het lastig zijn om een pomelo te eten. Deze is veel groter dan een grapefruit of sinaasappel en daardoor maar moeilijk te schillen. Het is het meest handig wanneer je de pomelo in 8 stukken verdeeld. Net zoals je een meloen snijd. In principe kan je de pomelo gemakkelijk in vier porties verdelen.

Doordat de pomelo weinig vocht bevat kan je deze na het snijden gemakkelijk met de hand verder schoonmaken en eten. Voordeel is dat je er ook even mee bezig bent en zo niet te snel en niet te veel eet.

Voedingswaarde
Per 100 gram bevat de vrucht 38 calorieën. Er zit verder geen vet in, bijna 10 gram koolhydraten en 1 gram eiwit. De vrucht bevat net als de sinaasappel veel vezels. 1 gram vezels per 100 gram vruchtvlees. Daarnaast bevat de pomelo natrium, kalium en vitamine C.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

10 gedachten over “Pomelo is lekker en gezond

 1. Honey pomelo, wist niet wat voor een vrucht het was
  Ik was op de openbare markt in Eisden en zag deze vrucht toen liggen.
  Uit nieuwsgierigheid dan maar eentje gekocht. Bij thuiskomst dan de
  pomelo open gesneden en met een raar gezicht een beetje genomen en
  geproefd. Wat een heerlijke vrucht! Ik heb ze in een keer opgegeten en zal
  zolang ze verkrijgbaar zijn en er zeker twee per week gaan eten.
  Een grote aanrader ,je verdrijft je tijd en eet nog lekker en gezond ook.

 2. Op een chinese site vind ik dat pomelo niet goed is als je medicatie tegen collesterol verlaging neemt. Is daar iemand van op de hoogte?

  1. Hallo Mailliard;
   ik weet niet of je vraag nog actueel is??? Ik heb pomelo gekocht en dan gegoogled voor wat info en vond zo jouw vraag. Een dik jaar geleden schreef een hartspecialist me statine voor om m’n cholesterol te verlagen. Ik ben niet zo voor pillen (bovendien was de boodschap: ‘je moet dit blijven nemen’ m.a.w. levenslang……). Ik heb toen drie boeken uit de bib gelezen en de BIJSLUITER op internet opgezocht van de statine die die arts me voorschreef. In de bijsluiter stond de boodschap GEEN POMPELMOZEN te eten bij gebruik van STATINE! Conclusie: KLOPT!
   Bijgevolg: ik eet zo’n 3-tal bio roze pompelmoezen per week en neem géén statines (en heb mijn eetgewoontes aangepast (veganistisch + vette koudwaterzeevis).

 3. Hallo Beste Mensen,
  Ik eet de pomelo al +/- 30jaar, en voor mij is dit de lekkerste vrucht die er bestaat.
  Deze is niet te zoet en heeft een heerlijke combinatie van zoet en licht bitter, en het is voor mij ook altijd een feest
  om hem te schillen en te eten.
  Ik geniet er dan ook altijd van.
  Het is ook goed dat deze niet het hele jaar door te verkrijgen is, anders zou ik niets anders meer eten.
  Heb er pas nog 11 gekocht daar het nu op het einde loopt.
  Voor iedereen een aanrader.
  Eet smakelijk

 4. Ik kreeg de tip van een vriendin en kreeg er 1 van haar kado! …zo he wat een heerlijke vrucht en heerlijk om even mee te zitten en te peuzelen. Zalig! Grape s vind ik ieta te bitter dus at ik met zoetstof , bij pomelo niet nodig!! Blij met deze vrucht voor de variatie!! Vraag me alleen af of ze het hele jaar verkrijgbaar zijn!???

 5. Beste kelly,

  mooie artikel! weet je of pomelo ge-juiced kan worden? Of geperst net zoals sinasappels!?

  Groet

  1. Er zit weinig tot niets van sap in dus uitpersen lijkt mij niet handig

 6. Beste Dre,
  Ik ben benieuwd of je het hebt gegeten en hoe je het vindt smaken?
  Zelf eet ik Pomelo regelmatig.
  Heerlijk vind ik het in tegenstelling tot andere citrusvruchten.
  Groetjes Hoa

 7. tsja, en ik zag hem vandaag in de supermarkt liggen.
  wat is dat? nog nooit eerder zo iets gezien.
  gewoon uitproberen, hij lag tussen het fruit, dus moet het ook fruit zijn.
  als je niet probeert kom je er niet achter.
  toch even aan Google vragen wat een pomelo is, u gaf het antwoord.
  nee, ik heb hem nog niet gegeten, dus over de smaak kan ik nog niets zeggen
  straks gaat het mes er in, dan weet ik meer.
  voor wie het (net als ik op dit moment) nog niet weet: eten is weten!
  groeten, Dré

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven