Spelt(brood), een gezond alternatief

Speltbrood is bezig met een opmars. Tegenwoordig hoef je niet meer naar de natuurwinkel voor een speltbrood, de betere supermarkt heeft het ook in de schappen liggen. En ook bij de meeste bakkers is speltbrood verkrijgbaar. Ideaal voor mensen die niet goed tegen tarwe kunnen, maar ook ideaal voor mensen die gewicht proberen te verliezen. Speltbrood heeft namelijk heel wat voordelen tegenover welk ander brood dan ook. Het is gezonder dan volkorenbrood.

Voedingswaarde
In tegenstelling tot tarwe bevinden de voedingsstoffen in spelt zich ook in het meellichaam en niet alleen in de kiem en zemel. Hierdoor blijven de voedingsstoffen bij de verwerking van spelt behouden terwijl deze voedingsstoffen verloren gaan bij tarwe. Bovendien wordt spelt door de hoge water oplosbaarheid makkelijker opgenomen door het lichaam waardoor er geen voedingsstoffen verloren gaan.

Spelt is één van de meest eiwitrijke graansoorten. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25 % meer eiwit dan tarwe. Ideaal voor mensen die op dieet zijn. Daarnaast bevat spelt ook nog eens veel meer vitaminen dan tarwe. Zo bevat het bevat veel vitamine B, onder andere foliumzuur en nicotinezuur. Daarnaast is spelt ook nog rijk aan vitamine E en bevat het de mineralen ijzer, kalium, magnesium en fosfor. Tevens bevat spelt maar liefst 8,8 gram vezels per 100 gram. Dit draagt bij aan een gezonde werking van de darmen en een goede stoelgang.

100 gram spelt bevat ongeveer 350 calorieën. Dat is iets meer dan tarwe maar de gezondheidsvoordelen wegen daar ruim tegenop. Bovendien eet men zeer waarschijnlijk minder speltbrood door een snellere verzadiging.

Speltbrood en dieet
Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je dus uiteindelijk minder. Wanneer je normaal gesproken bij de lunch 3 of 4 boterhammen consumeert kan het goed zijn dat je al vol zit na 2 speltboterhammen. De boterhammen zijn kleiner dan tarweboterhammen maar toch zit je veel sneller vol. Bijkomend voordeel daarvan is ook nog dat er minder beleg nodig is. En juist dat beleg gooit meestal roet in het eten bij een dieet.

Insulinelevel
Een ander groot voordeel van spelt is dat het een lage gi-waarde heeft. Tarwe bevat een eiwitsubstantie, genaamd lecithine, dat het effect van insuline nabootst en zo diabetes  en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lecithine niet. Spelt bevat dus de zogenaamde langzame koolhydraten waardoor de bloedsuikerspiegel slechts in beperkte mate stijgt en de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Honger heeft u dus veel minder snel na het eten van een speltboterham in vergelijking met het eten van een tarweboterham.

Andere speltproducten
Bij de natuurwinkel zijn vele andere speltproducten te koop. Er zijn naast speltbrood bijvoorbeeld ook speltpasta en verschillende soorten koekjes van speltmeel. Uitermate geschikt voor de mensen die op dieet zijn vanwege de goede invloed op het insuline niveau en de bloedsuikerspiegel.

Helemaal ideaal is het wanneer voortaan alle meel en bloem wordt vervangen voor speltmeel. Zo kunt u bijvoorbeeld thuis zelf pannenkoeken, pizza’s en koekjes bakken van het gezonde speltmeel. In een dieet hoeft zo zeker niet alles te worden ontzegd. Er mag best af en toe eens gezondigd worden. En hoe kan men beter zondigen dan met een lekkere gezonde variant? Er zijn vele recepten online te vinden.

Let op
Wanneer de overstap naar spelt is gemaakt moet wel worden opgelet bij het aanschaffen van een speltbrood. Vaak is de spelt gemengd met tarwe of een andere graansoort waardoor niet het gewenste gezonde effect wordt bereikt. Vraag daarom altijd even na bij de supermarkt of de bakker of er ook tarwe in is verwerkt, dat is namelijk niet de bedoeling. Een brood waar spelt in is verwerkt is natuurlijk al een stuk gezonder maar een echt speltbrood verdiend toch de voorkeur. Het is misschien even zoeken maar een echt speltbrood is zeker de moeite waard. Op termijn zullen er vele gezondheidsvoordelen optreden.

Lees ook:

20 gedachten over “Spelt(brood), een gezond alternatief

 1. Ik heb speltbrood en er staat op dat er speltbloem, tarwegluten,speltvlokken,sesamzaad,lupinebits,gerstemout,zonnebloempitten,broodverbetermiddel (E472,E300) , bakkerszout in zitten, is dit wel de gezonde variant? Ik zit namelijk met darmproblemen en zou het graag willen testen, maar dan moet ik wel de goede hebben 😉

 2. beste mensen, ik eet speltbrood van de biologische bakker. (wordt snel oud )bij Supermarkten kan men ook speltbroden kopen, waarvoor naar mijn idee geen volkorenmeel gebruikt is maar andere speltvarianten naast tarwe. kan ik nu beter voor mijn kinderen gewoon volkorenbrood kopen dan de mindere speltbrood varianten van de supermarkten. ? ik weet het antwoord niet

  1. en hoe veel zitten er in een boterham ?

   ik ben namelijk deabeet en heb een pompje
   en moet de hele dag
   de koolhydraten tellen
   kut u mij helpen

  2. hoeveel koolhydraten zitten in een boterham.
   ik ben namelijk diabeet .en moet alle dagen koolhydraten tellen.
   door komt door mijn pomp en sensor
   sorry voor mijn taal fouten.

   1. Het aantal koolhydraten staat bij veel broden op de verpakking. In 1 boterham zitten gemiddeld 13 tot 14 gram koolhydraten. Dat geldt voor een volkoren of meergranen boterham van ongeveer 35 gram. Een speltboterham is doorgaans zwaarder, zo’n 50 gram. In 1 speltboterham zitten dus ook meer koolhydraten. Ongeveer 20 gram per snee. Ze bevatten dus evenveel koolhydraten. Deze koolhydraten in spelt zijn echter langzame gezonde koolhydraten.

 3. Hoi

  Volgens anderen heeft speltbrood een hogere gi-waarde dan volkoren tarwebrood. Is dat niet tegenstrijdig met hetgeen jij vermeldt?

  1. De gi-waarde van volkoren tarwebrood ligt rond de 74. Speltbrood heeft een gi-waarde van rond de 55.

 4. In Nederland zijn (Duitse) speltproducten zeer voordelig te koop bij Mangisana (www.mangisana.nl). Mangisana heeft een zeer uitgebreid assortiment speltproducten en is 30-50% voordeliger dan andere aanbieders in Nederland.

 5. Graag zou ik een eenvoudig recept zien voor het bakken in de broodbakmachine van een speltbrood. Tot nu toe komt het er uit lijkend op een roggebrood, mijn vraag: is dat normaal?.
  Ik gebruik voor het bakken van een brood: 500 gram meel, 300 cc water, 5 gram zout. (geen suiker) 20 gram olie, 11 gram poedergist, en gebruik een programma van ongeveer 3 uur. Het resultaat is dus een stevig vast brood, nogmaals: is dat normaal?

  1. Hallo Oei,

   Ik bak het in de oven en krijg juist een heel luchtig brood. Je verhoudingen zijn wel goed, zorg dat je zout eerst goed met meel mengt en op laatst het gist erbij doet. Zout houdt werking, bij direct contact tegen. Heb wel vroeger een BBM gehad en had hetzelfde probleem, totdat ik het op programma zoet brood deed, een veel korter programma, toen kreeg ik een beter resultaat.

  2. Het probleem is dat broodbakmachines een vrij lang kneedprogramma hebben. Als je speltdeeg net zolang kneedt als tarwedeeg dan kneedt je het deeg kapot en rijst het niet goed meer.

   Er zijn eigenlijk twee oplossingen:
   – Kies een programma dat korter kneedt (max. ca. 6-8 min)
   – Voeg een klein beetje tarwegluten toe

   Gebruik je trouwens wel lauwwarm (niet koud, maar ook niet heet) water? Dat scheelt behoorlijk in het activeren van de gist.

 6. ik moet glute vrij eeten en heb ge hoort dat spelt brood een redelijk alterna tief is groene winkel ver koopen het is dat wel zuiver of waar kan ik het be stellen en hoe duur is hetmet ver zent kosten er bij
  groeten marnix

  1. Spelt is absoluut NIET geschikt voor het glutenvrij dieet. Het bevat zelfs méér gluten dan tarwe. Dus voor coeliakie-patienten is dit géén oplossing. Voor mensen met een tarwe-allergie misschien wel.

 7. Ik ken een fam die heel oud en ook heel gezond oud zijn,ze beginnen hun dag met spelt pap.
  Maar ik vind het brood er lekker van,heb het pas weer ontdekt in de landwinkel zit wel tarwe bij maar dat is voor mij geen probleem

 8. Ik ben benieuwd met welk speltras Assendorp bakt. Ik bak zelf met Oberkulmer rotkorn. Dat kan ik maar op 2 plaatsen in nederland kopen (speltbakkerij in enkhuizen of de speltwinkel in heerlen. ) Anders kun je terecht bij stadtmuhle geissingen in duitsland.

  Speltsoort Afstamming Tarwepercentage
  Bauländer Spelz Selectie uit landelijke soorten niet gekruist met tarwe,
  dus zuiver spelt

  Schwabenkorn Selectie uit Tiroler Spelz niet gekruist met tarwe,
  dus zuiver spelt

  Oberkulmer Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe,
  dus zuiver spelt

  Ebners Rotkorn Selectie van Zwitserse landrassen niet gekruist met tarwe,
  dus zuivere spelt

  Franckenkorn Rouquin x Altgold bevat 6,25 % tarweaandeel door kruising
  Rouquin (Lignee24 x Ardenne) x Altgold=Vitue x Ligennee24 12,25 %tarweaandeel

  Kunz 94/26# RR84818 x Oberkulmer =Oberkulm3/3/Mnimain/Ms/M0 33% tarweaandeel

  Alkor Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
  Kunz 94/39# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
  Kunz 94/40# Avalon x Altgold 50% tarweaandeel
  Hubel ALB62a x Uniplan.80-23 50% tarweaandeel
  Astron Kronjuwel x Monopol 100% tarwe

  Don en jo Leemker-Schouten

 9. Jammer dat u deze negatieve ervaring hebt J. van Rossum. Maar het is wat voorbarig om te zeggen dat in Nederland geen echt Speltbrood gemaakt wordt.

 10. Volgens mijn ervaring klopt deze informatie niet.
  Er is inderdaad op steeds meer plaatsen speltbrood te koop, maar dat is speltbrood waar ook tarwe in is verwerkt.
  Als je een tarweallergie hebt dan kom je bedrogen uit.
  En wanneer je speltbrood vindt zonder tarwe, dan is dat bijna altijd van speltgraan dat op de èèn of andere manier gekruist is met tarwe.
  Alleen oerspelt, het ongekruiste spelt, is tarwevrij en dat is, zoals zoveel andere natuurproducten alleen in Duitsland te krijgen.
  Daarom is het echte speltbrood uitsluitend te verkrijgen bij de natuurwinkel en deze bestellen het in Duitsland.
  We zijn helaas nog lang niet zover als onze Oosterburen.

 11. Ik heb vandaag voor het eerst een (100%) speltbrood gekocht en ik vind het heerlijk smaken. Bovendien heb ik inderdaad niet de suikerspiegelpieken en -dalen van na het eten van een gewone broodmaaltijd – geen hypergedoe en ook geen lusteloosheid. Absolute aanrader.

Reacties zijn gesloten.