Tips tegen voedselverspilling!

Al jarenlang wordt er elk jaar meer voeding verspild. In 2013 gooiden we in Nederland maar liefst 0,8 miljard kilo eten weg. Dat is 105 kilo per huishouden. De 0,8 miljard kilo is maar liefst 13,6 procent van al het eten wat we kopen. Gemiddeld genomen gooien we dus 13,6 procent van onze voeding weg. Heel erg zonde natuurlijk. Ook voor je eigen portemonnee is het dom om zoveel voeding weg te gooien. Per persoon gooien we namelijk 150 euro per jaar weg aan voedsel. Per huishouden komt dat bedrag neer op 340 euro. Dat is een mooi bedrag waar je veel leuke dingen mee zou kunnen doen. Naast alle andere bezwaren die er tegen voedselverspilling zijn. Lees dus nu hoe je ervoor zorgt dat je geen voeding verspilt.

Top vijf meest verspilde voeding:
1. Melk en melkproducten
2. Brood
3. Groente
4. Fruit
5. Sauzen, oliën en vetten

Negeer de houdbaarheidsdatum
Vooral melk en melkproducten worden vaak weggegooid. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om yoghurt en kaas. Let op de houdbaarheidsdatum bij de aankoop van deze producten maar gooi deze zeker niet weg wanneer ze over de houdbaarheidsdatum zijn. Deze producten kun je nog prima eten na deze datum. De afkorting t.h.t. staat voor tenminste houdbaar tot. Dat betekent dus dat de producten na deze datum ook nog goed kunnen worden gegeten. Kaas blijft bijvoorbeeld goed tot er schimmel op komt. Mocht er schimmel op komen, dan kan je deze gemakkelijk wegsnijden. De rest van de kaas is gewoon nog steeds goed. Ook melk en yoghurt moet je pas weggooien wanneer deze zuur ruiken en een vieze smaak hebben.

Wanneer de yoghurt of melk steeds moet worden weggegooid moet je gewoon een kleinere verpakking kopen. Die zijn misschien iets duurder maar wanneer je de grotere verpakking steeds weg gooit heb je grote kans dat de kleinere verpakkingen uiteindelijk toch goedkoper zijn. Bovendien is dit natuurlijk beter voor het milieu.

Brood
Brood staat op de tweede plek van de meest weggegooide voeding. Niets is zo lekker als lekker vers brood, maar oud brood weggooien is erg zonde. Wanneer deze echt niet meer kan worden gegeten kan je het oude brood voeren aan eenden of een huisdier. Maar nog beter is het natuurlijk om ervoor te zorgen dat het brood gewoon op gaat. Koop niet te veel brood. Koop bijvoorbeeld een half brood per keer.

Brood kan je ook drie maanden in de vriezer bewaren. Door het brood in de broodrooster te ontdooien merk je bovendien niet dat het brood uit de vriezer komt. Met brood dat niet meer lekker vers is, kan je bijvoorbeeld ook tosti’s maken. Zo hoef je het niet weg te gooien.

Groente en fruit
Groente en fruit zijn hartstikke gezond. Zet het fruit op tafel waar je deze constant ziet. Zo neem je veel sneller een stuk fruit waardoor je deze ook minder vaak hoeft weg te gooien. Als je fruit vaak bederft, koop dan fruit dat langer houdbaar is. Bijvoorbeeld appels, peren, sinaasappels of bananen.

Diepvriesgroente is even gezond als verse groente. Bovendien hoeft de diepvriesgroente nooit te worden weggegooid omdat deze veel langer houdbaar is.

Aanbiedingen
Aanbiedingen zijn leuk, maar als je de groente en fruit weggooit omdat de aanbieding veel te groot is, moet je deze gewoon links laten liggen. Zo kun je ook besparen in de supermarkt!

Maak een lijstje
Daarnaast is het goed om na te denken voor je dingen koopt. Maak bijvoorbeeld een lijstje voor het boodschappen doen. Zo kun je voor elke dag voldoende groente kopen. Dan weet je zeker dat je niet te veel hebt en ook niet te weinig.