Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerdere suiker?

Er zijn heel veel verschillende soorten suiker. Vaak wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen geraffineerde en ongeraffineerdere suiker. Maar wat is eigenlijk het verschil? Is ongeraffineerde suiker gezonder dan geraffineerde suiker?

Het verschil tussen geraffineerd en ongeraffineerd
Ongeraffineerde suiker is onbewerkte suiker. Deze suiker is afkomstig uit de natuur en nog niet aan een bewerkingsproces onderworpen. Geraffineerde suiker daarentegen, is al bewerkt in de fabriek. Deze suiker is schoongemaakt door verschillende fabrieksprocessen.

Deze fabrieksprocessen kunnen bestaan uit de volgende methoden: wassen, snijden, malen, persen, filteren, kristallisatie, evaporatie, centrifugeren, klaren, carbonatatie (fosfatatie) en het indikken door verdamping.

Het ontkleuren van de suiker wordt vaak gedaan met behulp van beendermeel. Dit is afkomstig van dieren, daardoor is geraffineerde meestal niet vegetarisch. Verder kan de suiker nog worden onderworpen aan een ionenuitwisseling met een hars, behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator en het schoonmaken van de suiker met blauwzuur.

Al deze processen zorgen ervoor dat de suiker een mooie witte kleur krijgt, langer houdbaar is en bovendien een neutralere smaak krijgt. Ongeraffineerde suiker heeft vaak een donkerdere kleur en smaakt iets minder zoet dan geraffineerde suiker.

Minder geraffineerde suiker staat dus dichter bij zijn oorsprong, dichter bij de natuur. Hoe minder geraffineerd een product is, hoe minder bewerkingsprocessen er zijn uitgevoerd.

Is ongeraffineerde suiker gezonder?
Het verschil tussen de ongeraffineerde en geraffineerde suiker is dus dat de geraffineerde suiker aan bepaalde fabrieksprocessen is onderworpen en niet meer natuurlijk is. Deze processen leiden er echter ook toe dat de samenstelling van de suiker veranderd. Er gaan vezels, enzymen, vitaminen en mineralen verloren. Het probleem met dit verlies aan voedingsstoffen is dat juist zij een nuttige bijdrage leveren bij de consumptie van suiker. Deze stoffen zorgen ervoor dat de suiker beter en geleidelijker door het lichaam wordt opgenomen. Dit is ook de reden dat het fruitsuiker in fruit gezonder is dan gewone suiker of het suiker in vruchtensappen. In vruchtensappen zijn namelijk ook veel vezels en mineralen verloren gegaan. Dit maakt dat de ongeraffineerde suiker gezonder is.

Lees ook:

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerdere suiker?

  1. Ik vind de informatie die op deze website wordt gegeven zeer verwarrend en niet consistent. In bovenstaand artikel is te lezen: “fruitsuiker in fruit is gezonder dan gewone suiker of het suiker in vruchtensappen” (dit heeft te maken met dat ongeraffineerde suikers nog andere stoffen bevatten die ervoor zorgen dat de (fruit)suikers beter en geleidelijker door het lichaam worden opgenomen). Dit klinkt mij zeer logisch in de oren, zo dicht mogelijk bij de ‘natuur’ blijven.

    Echter, dit artikel (https://dieetvandaag.nl/4804/2014/07/13/is-fruitsuiker-gezonder-dan-andere-suiker/), ook op jullie website, spreekt dit weer tegen. Daarnaast wordt hierin gezegd dat fruit ook relatief veel suiker bevat. Dit is iets wat in dit artikel (https://dieetvandaag.nl/1460/2012/04/28/fructose-een-sluipmoordenaar/) weer wordt tegengesproken, namelijk dat fruit relatief gezien weinig fructose bevat.

    Het is mij nog steeds niet duidelijk hoe het precies zit (maar jullie geloof ik ook niet ;)) Misschien een goed idee om de artikelen in elk geval qua informatie op elkaar aan te laten sluiten?

Reacties zijn gesloten.