Wat zijn alternatieven voor vlees en vis?

Vlees en vis zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de mens. Met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is het belangrijk om deze voedingsstoffen uit andere producten te halen. Een tekort kan namelijk leiden tot vele gezondheidsklachten. Het gaat daarbij met name om eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Hier is een lijst met vegetarische alternatieven voor dierlijke producten opgenomen.

 

  Eiwit (gr/100 gr) Ijzer (mg/100 gr) Vitamine B1 (mg/100 gr) Vitamine B12 (mugr/100 gr)
48+ Goudse kaas 22,8 0,2 0,01 2
Eieren 12,3 2,4 0,06 1,6
Gemengde noten 22,7 3,3 0,18 0
Peulvruchten 8 2 0,11 0
Seitan 22,2 2,1 0 0
Tempeh/ tahoe 11,9 2,1 0,06 0
Valess (gemiddeld) 12 2,4 0,11 0,48
Quorn 12,5 0,5 0,16 0,21

Het probleem met deze alternatieven is dat de meesten geen volwaardige vervanging zijn van vlees. Sommigen zijn rijk aan B vitamines maar missen het mineraal ijzer. Anderen bevatten juist weer veel ijzer, maar geen vitamines. Het is dus altijd belangrijk om gevarieerd te eten, ook als het gaat om vleesvervangers.

Lees ook:

2 gedachten over “Wat zijn alternatieven voor vlees en vis?

  1. Ik eet al ruim 30 jaar geen dieren waarvan ruim 3 jaar geen zuivel , alleen plataardige producten , veel groente fruit peulvruchten , noten en zaden enz ik voel me daar heel goed bij , ben echt zelden ziek , en als dat dan wel eens een keer voorkomt is het maar voor heel even , ik kan heel wat mensen die ook zo eten , en die voelen zich er ook uitstekend bij , volgens mij letten de mensen die geen vlees eten veel beter erop dat ze het juiste binnenkrijgen , dan degene die wel vlees eten , als ik mensen die ik niet goed ken vertel dat ik geen vlees eet en ook geen andere dierlijke producten wil , dan wordt ik vaak van top tot teen zeer kritisch bekeken , maar daar moet ik ook wel weer een beetje om lachen , meestal zeggen ze dan maar je ziet er wel goed uit , alsof dat niet kan als je geen vlees eet ? ik ben ze nog niet tegengekomen met overgewicht ieder mens moet natuurlijk helemaal voor zichzelf bepalen wat hij wil eten , uit eigen ervaring weet ik heel goed wat goede voeding met je doet , je lichaam is je kostbaarste bezit , behandel het dan ook zo !
    Mickey

Reacties zijn gesloten.