Wat zijn alternatieven voor vlees en vis?

Vlees en vis zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor de mens. Met een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is het belangrijk om deze voedingsstoffen uit andere producten te halen. Een tekort kan namelijk leiden tot vele gezondheidsklachten. Het gaat daarbij met name om eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Hier is een lijst met vegetarische alternatieven voor dierlijke producten opgenomen.

 

  Eiwit (gr/100 gr) Ijzer (mg/100 gr) Vitamine B1 (mg/100 gr) Vitamine B12 (mugr/100 gr)
48+ Goudse kaas 22,8 0,2 0,01 2
Eieren 12,3 2,4 0,06 1,6
Gemengde noten 22,7 3,3 0,18 0
Peulvruchten 8 2 0,11 0
Seitan 22,2 2,1 0 0
Tempeh/ tahoe 11,9 2,1 0,06 0
Valess (gemiddeld) 12 2,4 0,11 0,48
Quorn 12,5 0,5 0,16 0,21

Het probleem met deze alternatieven is dat de meesten geen volwaardige vervanging zijn van vlees. Sommigen zijn rijk aan B vitamines maar missen het mineraal ijzer. Anderen bevatten juist weer veel ijzer, maar geen vitamines. Het is dus altijd belangrijk om gevarieerd te eten, ook als het gaat om vleesvervangers.