Is vlees ongezond?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen met een vegetarisch eetpatroon vaker een hogere opleiding hebben genoten. Ze hebben een hogere sociaal-economische status en hechten een hogere waarde aan hun gezondheid dan mensen die wel vlees eten. In Nederland eten bijna één miljoen personen geheel vegetarisch. Daarnaast is er ook nog een grote groep aanhangers van het zogeheten flexitarisme. Flexitariërs eten één of meerdere dagen per week geen vlees of vis. Een hogere opleiding en een hogere levensverwachting gaan hand in hand. Net zoals het hebben van een hoge opleiding en een vegetarisch eetpatroon. Toeval? Of is vlees echt ongezond?

Het volgen van een vegetarisch dieet kan lastig zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag er naast geen vlees, ook geen vis worden gegeten. Het is een veel voorkomend misverstand dat een vegetarische maaltijd wel kan bestaan uit vis. Personen die wel vis eten noemt men pescotariërs. In het dagelijks leven, maar ook in restaurants, wordt aan aanhangers van het vegetarisme heel vaak gevraagd of zij wel vis eten. Het antwoord is dus nee, iemand met een vegetarisch eetpatroon eet geen vis.

Dierenleed
Om aan voldoende dieren te komen voor consumptie worden dieren vaak vetgemest. Dit is met name bij kippen erg duidelijk. De dieren worden volgestopt met groeihormonen, leven in veel te kleine hokken en worden vaak alleen maar gefokt en groot gebracht met het doel om ze te slachten en consumeren.

Groeihormonen
Groeihormonen worden vaak aan dieren gegeven om ervoor te zorgen dat ze op een zo goedkoop mogelijk manier binnen korte tijd uitgroeien tot grote dieren met veel vlees. Want hoe meer vlees, hoe meer een dier opbrengt in de slacht. En hoe sneller een dier groeit, hoe eerder het geslacht kan worden, en hoe minder geld er hoeft te worden uitgetrokken aan voer en onderdak voor het dier.

Deze groeihormonen zijn echter voor het dier zelf niet gezond. Bovendien kan het niet worden voorkomen dat een deel van de hormonen terecht komt in onze voeding. Volgens velen draagt dit bij aan de obesitasepidemie. De groeihormonen die zo eventueel ook in de mens komen via de voeding kunnen er ook voor zorgen dat die mens gaat groeien! Dat geldt overigens ook voor wel vegetarische voeding zoals zuivel en eieren.

Antibiotica
Steeds vaker duiken nieuwsberichten op waaruit blijkt dat vlees ongezond is. Dat komt met name door het gebruik van antibiotica. Dit is niet alleen schadelijk voor personen die vlees eten, maar voor de hele mensheid.

Bacteriën worden door het gebruik van antibiotica bij dieren resistent. Dat wil zeggen dat ze immuun worden voor de werking van antibiotica. Ze gaan niet meer dood door het gebruik. Wanneer deze bacteriën in het lichaam van een mens terecht komen via de consumptie van het vlees kan dit ziektes overbrengen op de mens. Doordat antibiotica niet meer werkt kan deze mens daaraan overlijden. Zo ver is het nog niet, mede doordat er vele verschillende soorten antibiotica bestaan, maar zover kan het wel komen.

Leef langer
Mensen op een vegetarisch eetpatroon leven langer. Dat is een wetenschappelijk feit dat op zich al genoeg is om aan te tonen dat vlees de mens geen goed doet. Schattingen lopen uiteen van enkele jaren tot zelfs tien jaar. Maar een feit is dat mensen met een vegetarisch eetpatroon langer leven.

En dan nog dit
Waarom is er een onderscheid tussen honden, katten en paarden enerzijds, en kippen en runderen anderzijds? Waarom wordt de eerste categorie niet gegeten omdat dit zielig is, en is het de normaalste zaak van de wereld om een kip te eten? Wie heeft dit onderscheid gemaakt? In Nederland is het zelfs bij wet verboden om je hond te slachten voor consumptie. Maar een kip mag wel worden geslacht. Is het niet hypocriet om te zeggen dat het eten van een paard of hond zielig is en echt niet kan, en het eten van een koe of kip de normaalste zaak van de wereld te vinden?