Wat is het verschil tussen calorie en kilocalorie?

De termen calorieën en kilocalorieën worden vaak door elkaar gebruikt. Kilojoule, kilocalorieën, calorieën, het zijn begrippen die vaak nogal wat verwarring oproepen bij veel mensen. De calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water één graden te doen stijgen van 15°C naar 16°C bij een druk van één atmosfeer.

Op een verpakking staat de hoeveelheid energie vaak aangegeven in kilojoule. Deze term wordt echter niet vaak gebruikt om de energie in voeding aan te geven. Een kilocalorie is gelijk aan 4.184 kilojoule. Een kilocalorie is ook gelijk aan 1000 calorieën. Eén calorie is dus gelijk aan 4,18 kilojoule.

In de praktijk wordt de term kilocalorieën echter vaak vervangen door de term calorieën. Op voedingsverpakkingen staat de hoeveelheid energie in kilocalorieën. Toch wordt er door mensen veel vaker gesproken over calorieën. Niets mis mee, zolang duidelijk is wat ermee wordt bedoeld.

De afkortingen:
KJ – kilojoule
kcal – kilocalorieën
cal – calorieën

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen calorie en kilocalorie?

 1. U probeert uit te leggen wat het verschil is tussen calorie en kilo calorie. Prima uitleg. Maar dan zegt U ;
  “Toch wordt er door mensen vaak gesproken over calorieën. Niets mis mee, zolang er duidelijk is wat ermee wordt bedoeld”

  Hardstikke mis dus en 1000 maal fout.
  We verwisselen toch ook geen grammen met kilogrammen of meters met kilometers. Ik vraag mij af hoeveel mensen er wel niet zijn die het begrip “kilo” of te wel 1000 niet eens kennen.

  In beginsel zou dit Uw antwoord op de vraag moeten zijn.

  1. Jij zal leuk zijn op feestjes zeg. Man man man.

   De mensen die het begrip kilo niet kennen zullen deze waarden op de verpakkingen ook niet aandachtig lezen, denkt u ook niet? En “verwisselen”? Het gaat alleen om een andere aanduiding. De een zegt vijfhonderdduizend en de ander een half miljoen.

   “Niets mis mee, zolang er duidelijk is wat ermee wordt bedoeld”

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven