Kurkuma stimuleert afvallen

Kurkuma is gezond om heel veel verschillende redenen, lees daarover in dit artikel meer. Het is daarom zo en zo goed om dit wondermiddel dagelijks in gerechten te verwerken. Maar naast deze gezondheidsvoordelen heeft kurkuma nog een belangrijk voordeel. Het kruid remt bovendien de groei van vetweefsels en verhoogt de vetverbranding. Zie hieronder de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek.

Kurkuma vermindert de groei van vet
12 weken lang werden muizen op een dieet gezet. De eerste groep muizen kreeg een normaal dieet met weinig vet. De tweede groep kreeg een dieet met veel vet, en de derde groep kreeg een dieet met veel vet waaraan kurkuma werd toegevoegd. Muizen die kurkuma kregen toegevoegd aan hun eten kwam minder in gewicht aan dan de muizen die geen kurkuma kregen toegevoegd. Terwijl deze muizen wel dezelfde hoeveelheid aten. Je ziet ook dat het dieet met weinig vet nog altijd een veel betere werking heeft!

Oorzaak
Oorzaak van deze verminderde groei van vet is dat kurkuma het vet metabolisme versnelt. Dit is te zien door bloedwaarden te meten. Het hormoon VEGF stimuleert lichaamscellen om bloedvaten te vormen. Dit hormoon was veel minder aanwezig in de muizen die kurkuma kregen. Dit betekent dat de groei van nieuw weefsel wordt geremd.

Daarnaast remt kurkuma de aanmaak van PPAR-gamma. Dit is een sensor in vetcellen waarmee ze de aanwezigheid van andere vetcellen kunnen signaleren. Wanneer deze sensor het niet doet, dan kunnen de vetcellen minder nieuwe vetcellen opnemen waardoor de vetcel dus minder hard zal groeien.

Kurkuma heeft ook nog effect op een enzym (AMPK) dat zich in vetcellen bevindt. Dit enzym wordt gebruikt door de vetcellen als meter voor de energie. Hoe meer van deze enzymen, hoe meer energie de vetcellen gebruiken. Dit enzym doet het metabolisme van de vetcel dus stijgen.

Kanttekening
Nadeel van dit onderzoek is dat de muizen per kilo lichaamsgewicht een halve gram kurkuma kregen. Vertaald naar een mens van 70 kilo betekent dit dat deze persoon 35 gram kurkuma zou moeten eten per dag. Erg veel, bovendien wordt een te veel aan kurkuma in verband gebracht met andere gezondheidsklachten.

Lees ook:

4 gedachten over “Kurkuma stimuleert afvallen

 1. Niks aan te doen in ziekenhuis,moet er mee leren leven,Ik heb een hart afwijking.bij inspanning een hartslag van over 260 slagen per min.krijg hiervoor bètablokkers,maar daar ben ik zo zwaar van in m’n benen.nu gebruik ik sinds 4 weekjes kurkuma 1 volle thee lepel per dag. 1 tabalet per dag inplaats van 2 x ,moet zeggen dat ik mij nog nooit zo goed heb gevoeld, moet even afwachten hoe het de komende winter gaat bij koud weer,maar toch. Ik doe dit buiten mijn Hartspecialist om,die weet van niks.
  Na 10 jaar ben ik eindelijk zover dat ik zelf wel ga kijken wat goed en gezond voor mij is.
  Ik weet dat jullie nu denken,klopt dit verhaal wel? Kan u zeggen van ja,dit klopt echt ,welke bètablokkers sotalol gebruik ik.
  4 jaar laten lopen in ziekenhuis met hyperventilatie ,ik zei ik heb alleeën last over de winter maanden,nog werd ik als vrouw van 43 jaar toen niet geloofd pas 4 jaar later wel.nu 10 jaar later ben ik wat meer begonnen te lezen over kruiden en zaden.
  Zo kwam ik dus op kurkuma.
  Als ik deze winter geen last krijg van mijn hart,dan over weeg ik om helemaal te stoppen met medicatie.
  Wil hier niemand aan sporen om dit zonder overleg met de arts ook te doen.Dit is geheel mijn eigen risico.

  1. zou dat ook zo willen maar die tabletten ken ik niet ken maar de poeder en weet ook niet hoe te gebruiken grtjs Jenny Neuville

  2. Nu 4 jaar later .helemaal van de medicatie af.
   Na bezoek aan umcg en hartspecialist.hoef ik niet weer terug te komen want alles prima.tenzij ik weer klachten krijg.mn hart was helemaal gezond zo ook de rest van de testen.
   Neem nu nog steeds iedere dag kurkuma.

 2. Goed inhoudelijk artikel over het Kurkuma kruid zeg. Wat mij betreft kan dit kruid zeker nut hebben bij het afvallen. In de zin van een aanvulling op een gezonde voeding. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar na het lezen van dit artikel lijkt het me zeker de moeite waard.

  Groetjes,

  Koen

Reacties zijn gesloten.