Behoud uw gewicht in de overgang!

Géén enkele vrouw ontkomt aan de overgang. De menstruatie wordt onregelmatiger en blijft uit om vervolgens nooit meer terug te komen. Deze fase gaat gepaard met verschillende typische overgangsklachten. Opvliegers en gewichtstoename zijn hiervan de meest bekende bijwerkingen. Veel vrouwen gaan ervan uit dat dikker worden erbij hoort en accepteren dat ze voortaan hun kleding in een maat groter moeten kopen. Maar is deze gewichtstoename wel onoverkomelijk en waar komt deze gewichtstoename eigenlijk vandaan?

Waardoor ontstaat de gewichtstoename?
Door het ouder worden verandert ook de stofwisseling. Een vrouw van boven de 50 verbrand in rust veel minder calorieën dan een vrouw van rond de 20. Al rond het veertigste levensjaar is de caloriebehoefte ongeveer 20% minder in vergelijking met het twintigste levensjaar. Als men evenveel blijft eten is het dus inderdaad zo dat met de jaren ook de kilo’s komen.

Tijdens de overgang maakt het lichaam steeds minder oestrogeen aan. Dit vrouwelijke hormoon speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Het zorgt er voor dat de opslag van vet slechts oppervlakkig gebeurt. De afname van de aanmaak van oestrogeen zorgt voor een lagere stofwisseling en een verhoogde opslag van vet rond de buik en taille en bij de organen. Het kan goed zijn dat de billen en heup juist slanker worden tijdens de menopauze terwijl er wel een toename van het vetgehalte in het lichaam is. Dit is absoluut niet gezond en geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zorgt het lagere oestrogeenlevel voor meer hongergevoel en een afname van het verzadigingsgevoel. Hierdoor is men geneigd meer te gaan eten.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in en na de menopauze minder gaan bewegen. Vaak gebeurt dit onbewust door een verminderd sociaal leven en een verminderde zin in beweging. Daardoor raakt nog meer spiermassa verloren dan nodig waardoor de stofwisseling verder daalt.

Gewichtstoename voorkomen
Het is dus waar dat de stofwisseling en de vetopslag veranderden gedurende de overgang. Hierdoor is er eerder sprake van een gewichtstoename. Maar dit betekend absoluut niet dat de gewichtstoename niet te voorkomen is. Een beperking van het aantal geconsumeerde calorieën en lichaamsbeweging moeten er voor zorgen dat er geen gewichtstoename is. Uiteindelijk kunt u niet aankomen wanneer er meer calorieën worden verbruikt dan geconsumeerd. U kunt uw BMR op deze website gemakkelijk berekenen. Het is verstandig goed om deze grens als maximumgrens aan te nemen.

Doordat het hormoon oestrogeen in mindere mate aanwezig is, is het verstandig om de consumptie van vetten te beperken tot maximaal 30 gram per dag, waarvan maximaal 1 gram verzadigd vet. De opslag van vet wordt tijdens en na de menopauze gemakkelijker maar kan worden voorkomen door gezonde voeding en beweging.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die niet minder gaan bewegen tijdens de menopauze op gewicht blijven en dat vrouwen die zelfs meer gaan bewegen zelfs afvallen. Ook de taille nam bij de vrouwen die meer gingen bewegen zelfs af. Bewegen en gezond eten heeft dus wel degelijk nut, juist tijdens de overgang. Gewichtstoename is te voorkomen!

Hebt u zelf een verandering gemerkt door de overgang? Bent u sneller gaan aankomen? Kun u minder eten? Laat het hieronder weten in een reactie!

Lees ook:

8 gedachten over “Behoud uw gewicht in de overgang!

 1. Inderdaad. Gewichtstoename tijdens de menopauze is een keuze. Ik kwam aanvankelijk 13 kilo aan. Toen heb ik besloten dat dit niet zo kon. Ik heb toen mijn leven drastisch omgegooid.

  Voorheen zat ik in de ochtend in de keuken eten te maken, nu vind je mij in de sportschool. In de ochtend verbruik ik de calorieën tijdens het sporten, daarna mag ik 90% van die calorieren op die dag eten. Verder houd ik strikt bij wat ik eet. Inmiddels ben ik niet alleen die 13 kilo kwijt, maar voel ik mij ook veel lekkerder in mijn vel zitten. De opvliegers zijn ook een stuk minder.

 2. Ben 38 jaar. 3 jaar geleden ernstige vorm van borstkanker gehad. Daardoor óók verhoogde kans op eierstok kanker. Ze moesten dus verwijderd worden…. Was direct na de operatie in de overgang en binnen een paar maanden ging ik van maatje 34/36 naar 40/42. Van 58 kg. naar 76 kg.
  Wat ik ook probeer, die kilo’s gaan er niet meer af. Maar ook m’n lichaamsverhoudingen zijn anders geworden, krijg een echt moeke figuur. Vreselijk vind ik het; geen borsten meer een een vreselijk lelijk figuur. Weet dat ik bij moet zijn dat ik nog leef maar dit is wél een vreselijke teleurstelling…. 🙁

 3. Beetje vreemd artikel, helemaal laatste alinea. U durft te stellen dat je niet aankomt in de overgang als je minder calorieën eet dan je verbruikt ‘u kunt niet aankomen wanneer meer calorieën worden verbruikt dan ingenomen’, stelt u. Daarboven hebt u stukje gekopieerd waarom je aankomt… Snapt u het zelf?
  Praat me geen schuldgevoel aan dat ik dikker ben geworden door te bunkeren, ik ben aangekomen door hormoonverandering, welk dieet ook., ik val niet af.

 4. Die ervaring heb ik nou ook. Niets wat meer sporten en minder eten en dan kom je niet aan… Ik kom aan van de lucht! Een schrale troost, ik heb gehoord dat er na de overgang soms weer wat af gaat, vanzelf.

 5. Ik heb altijd maat 36/38 gehad en nu sinds een jaar zeker 10 kilo erbij. Ben nu 2 maanden niet ongesteld geweest en het lijkt wel of ik nu wekelijks groei. Het kost me handen vol geld, ik moet een compleet nieuwe garderobe aanschaffen en dingen die ik graag droeg, leuk truitje met strakke jeans kan echt niet meer. Moet nu naar oudevrouwenwinkels zoals miss etam bah.

  Ik ben gaan sporten ga 2x per week en heb zwaar lichamelijk werk, maar tot nu blijf ik alleen maar aankomen. Ik geloofde de verhalen van dikke vrouwen ook nooit als ze zeiden: meid vroeger was ik net zo slank als jij. Dan dacht ik ja dat zal wel, maar nu zie ik mezelf veranderen van een aantrekkelijk slanke vrouw in een dik onaantrekkelijk varken. Ik haat mezelf.

  1. Ik ben een knappe vrouw, maar wat er nu gebeurd vind ik vreselijk!!!!!
   normaal maat 40 4 weken geleden kon ik niet meer in een 42, en vandaag draag ik een 44!! Ik word serieus bang, want mijn eetgewoonten zijn niet veranderd!!!! Ben nog maar 49 jaar!!

   1. de overgang speelt een rol daarin, na je 40e verlies je steeds meer vrouwlijke hormonen, ik had al op mn 48e de bio-identieke hormonen gekregen, de oestrogeen & progesteron, het helpt goed ook goed voor je libido. En vooral voor het verouderen gaat sneller zonder HORMONEN
    je huid droogt uit

  2. Same here!:( Dood ongelukkig word ik er van! Sterker nog, het liefst ga ik pas naar buiten als het donker is en iedereen is binnen.. Ben offe..was..gek op het strand en op mn bootje..Maar mij NIET GEZIEN NU HOOR!! Ben nog NOOIT zo WIT geweest als nu! Nix staat meer! Wat altijd mn stijl was,kan plots ECHT NIET MEER..En nu dan?!? Wat moet ik nu dan..had altijd zo mn eigen stijltje..net ff anders.Paste alles,zelfs kindermaatjes..Hoefte ook NOOIT iets te passen,ik zag t,en wist; oh dat pas ik wel.Dat is nooit anders geweest!Met koninginnedag nog leuke dingen gescored op de markt(als vanouds dacht ik..) Nou mooi niet dus he!Stond jankend in mn kamer op gegeven moment..Ben al jaren single mams en dacht altijd;als die kleine groot is dan hoop ik nog s een leuk maatje tegen te komen..En nu is dat bijna zo ver..En nu is die kans plots klaps verkeken,,Want dat maatje werd ‘een maatje meer..’Lekker dan,ben echt TOTAAL MEZELF KWIJT! Als ik weer s wat uit mn kast probeer dan schrik ik me te pletter.. ik lijk mn moeder wel.!Walgelijk! En wie legt me uit hoe je dan opeens een andere stijl moet bedenken of leuk vinden? Ik vind t ALLES BEHALVE LEUK! Ik weet niet eenss meer wat ik leuk vind..want WAT ik leuk vind en leuk stond(al zeg ik het zelf) staat plots VRESELIJK!! En nu??? Ik heb echt GEEN IDEE!!!! Als ik s in e spiegel kijk naar wat vorige zomer nog zo leuk stond…Ik herken diegene niet eens die ik zie in dat spiegelbeeld..Ik meen t als ik zeg; degene die ik zie lijkt wel n TOTALE vreemde! Hoe is t in godsnaam mogelijk?! Hoezo heb ik t heeelemaal NIET door gehad? Dat verbaasd me ook zo! Herken jij dat ook? Dat het net lijkt of plots in een ander lichaam bent gestopt en ze je dat vertelt hadden van te voren..Kan niet wachten tot de zomer voorbij is! Ga ECHT NIET NAAR T STRAND of in bikini! En daar heb ik NOG NOOIT MOEITE MEE GEHAD. Voel me een Gnoom

Reacties zijn gesloten.