Hoe werkt het Atkins dieet?

Het Atkins dieet is ontwikkeld door Dr. Robert Atkins en staat vooral bekend om de beperking van koolhydraten. Het idee achter dit dieet is dat de meeste mensen te dik worden door een te hoog insulineniveau in het bloed. Door minder koolhydraten te nuttigen ontstaat een laag insulineniveau waardoor mensen dus zouden moeten afvallen. Insuline is een hormoon dat een hongersignaal afgeeft aan de hersenen en de opslag van vet mogelijk maakt. Door geen koolhydraten te nuttigen schakelt de stofwisseling over op vetverbranding. Het Atkins dieet bestaat uit 3 fasen.

Eerste fase:
De eerste fase duurt 2 weken en zorgt voor veel gewichtsverlies. Je mag onbeperkt vet en eiwitten consumeren maar maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Aardappelen, granen en brood zijn verboden, wel mag je onbeperkt koolhydraatarme groenten en kip, vlees, kaas, boter en eieren consumeren. Koffie en alcoholische dranken zijn ten strengste verboden en er moet veel water worden gedronken. Wat deze fase des te moeilijker maakt is dat ook fruit verboden is. Eventuele tekorten moeten worden aangevuld met een voedingssupplement. Dit is de strengste fase van het dieet. Voor veel mensen is dit niet haalbaar, zeker niet in combinatie met andere gezinsleden.

Tweede fase
Tijdens de tweede fase gaat men op zoek naar de eigen Kritische Koolhydraten Grens. Dit is het aantal koolhydraten dat men kan eten terwijl het gewichtsverlies langzaam doorgaat. De regels zijn in eerste instantie dezelfde als in de eerste fase alleen mogen er meer koolhydraten gegeten worden. Elke week mag het aantal koolhydraten worden opgehoogd met 5 gram per dag, dit gaat door totdat het gewichtsverlies net niet stopt.

Derde fase
Men gaat over tot de derde fase wanneer het streefgewicht is bereikt. De regels zijn nog steeds hetzelfse en er mogen weer geleidelijk aan meer koolhydraten aan het dieet worden toegevoegd. Net zolang totdat er geen gewichtsverlies meer is en het gewicht stabiel blijft.

Vervolgens treedt eigenlijk een vierde fase, de rest van het leven in. Het koolhydratenmaximum van fase 3 moet in acht worden genomen. Als men aankomt moet men dit niveau verlagen, en als men ongewenst afvalt, moet dit niveau worden verhoogd. Geraffineerde suiker is voorgoed verboden.

Kritiek
Naast dat het dieet erg strikt is en daardoor moeilijk vol te houden, kan het ook nadelen met zich meebrengen voor de gezondheid. Zo stelt onderzoek uit 2010 dat een koolhydraatbeperkend dieet dat gebaseerd is op voornamelijk dierlijke bronnen, wat bij het Atkins dieet het geval is, het risico om te overlijden met 23% verhoogt. De kans om te sterven aan hart- en vaatziekten stijgt met 14% en aan kanker met 28%. Wanneer hetzelfde koolhydraatbeperkende dieet echter rijk is aan plantaardige eiwitten en vetten wordt het risico op overlijden met 20% verlaagd.

Het idee achter het Atkins dieet is dus goed. Het insulineniveau verlagen en de stofwisseling over laten gaan op vetverbranding. De stelling dat er een aantal, veelal ongezonde, voedingsmiddelen onbeperkt mag worden gegeten heeft een slechte invloed op de gezondheid. Zo krijgt men te veel onverzadigde vetten binnen met alle gevolgen van dien.

Lees ook:

5 gedachten over “Hoe werkt het Atkins dieet?

 1. Met onbeperkt word bedoeld dat als je trek hebt in een plakje kaas of een gevuld eitje ..dat je die ook mag pakken.
  Ongeacht het tijdstip van de dag.
  Onbeperkt betekend niet dat je kilo’s kaas moet wegwerken.
  Als je de boeken van atkins gelezen hebt, dan weet je ook dat jij je niet mag OVERETEN.
  En gezien jouw opmerking, zal je de boeken dus niet gelezen hebben en roeptoeter je maar wat omdat je de klok hebt horen luiden maar je weet alleen niet waar de klepel hangt.

  En met die onverzadigde vetten binnen krijgen en alle gevolgen van dien ….
  Daar word hoog cholesterol mee bedoeld.
  Alleen het leuke is dat je cholesterol juist omlaag duikt als je het Atkins dieet strikt volgt.
  Ik ben daar een levend bewijs van.
  Mijn glucose waarde is weer normaal, ik HAD diabetes 2 en mijn cholesterol is inmiddels gedaald van 12 naar 6.
  Ik doe dit dieet niet om af te vallen, dus ik doe 5 dagen fase 2/3 atkins en in het weekeind eet ik de zaken die ik het meeste mis maar wel met mate.
  En dit is prima vol te houden.
  Je valt af, maar erg langzaam.
  Belangrijker is dat ik weer gezond ben.

 2. Het idee op zich is volgens mij best goed. Is het niet eigenlijk hetzelfde als het South Beach Dieet? Alleen dan in een nieuw jasje gestoken om er weer eens veel geld mee te verdienen? In elk geval niet raar staan te kijken als je toch aan komt van dit dieet. Ze beweren namelijk dat je onbeperkt kan eten van de juiste producten, en onbeperkt eten kan echt niemand. Het blijft altijd een kwestie van meer calorieën verbruiken dan er binnenkomen… Van 1 kilo kaas per dag ga je echt niet opeens afvallen omdat er toevallig geen koolhydraten inzitten. Maar koolhydraten beperken is natuurlijk wel een goed idee met het oog op het insulinelevel. Volgens mij heb ik daar op deze site ook meer over gelezen.

 3. Ik ben er wel een keer 30 kilo mee afgevallen. Maar afvallen gebeurd altijd wel als je maar dik genoeg bent en minder gaat eten.

  1. Eens met Nicole, voor mij heeft dit dieet ook gewerkt. Mijn cholesterol is niet te hoog. En van overeten word je denk ik altijd dik. Of je je nou overeet aan tomaat of aan chips. Het verschil is alleen dat je je veel sneller overeet aan chips dan aan tomaat ;-).

Reacties zijn gesloten.