Zijn pruimen gezond?

Pruimen zijn in de zomer volop in de supermarkt verkrijgbaar. Ze groeien aan de boom en staan vooral bekend om de grote hoeveelheid vezels. Veel mensen weten dat pruimen een goede stoelgang ondersteunen. Maar naast het ondersteunen van de stoelgang hebben pruimen nog veel meer gezondheidsvoordelen.

Vezels
Door de hoge hoeveelheid vezels in pruimen gaan ze constipatie tegen en zorgen ze voor een gezonde stoelgang. Wanneer je last hebt van verstopping is het daarom ook altijd de moeite waard om bijvoorbeeld een week lang elke dag drie tot vier pruimen te eten.

Wanneer je te veel pruimen eet kan je last krijgen van je maag en darmen. Dit komt door de laxerende werking van pruimen. Logisch gevolg als je er te veel van eet is dat je last krijgt van diarree. Daarnaast kan je last krijgen van winderigheid. De hoeveelheid pruimen die je zonder problemen kunt eten verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen geldt dat je met drie pruimen per dag in ieder geval geen last zult hebben van winderigheid of diarree. Sommigen mensen kunnen meer of minder pruimen eten dan andere mensen zonder klachten te ontwikkelen.

De vezels hebben naast een goede stoelgang ook nog een stabiel bloedsuikerniveau tot gevolg. Daardoor heb je minder snel weer honger na het eten van pruimen en vullen ze snel. Vooral mensen met diabetes kunnen baat hebben bij het eten van pruimen.

Antioxidanten
Blauwe bessen staan bekend om hun hoge hoeveelheid antioxidanten. Pruimen bevatten echter nog meer antioxidanten. Deze stoffen beschermen tegen vele ziektes en gezondheidsproblemen. Vooral gedroogde pruimen bevatten veel antioxidanten, zelfs twee keer zoveel als blauwe bessen.

Sterke botten
Doordat pruimen rijk zijn aan mineralen zoals fosfor en calcium dragen ze bij aan een goede gezondheid van de botten. Vrouwen die na de overgang gedurende drie maanden dagelijks 100 gram gedroogde pruimen aten, hadden veel sterkere botten dan vrouwen in de menopauze die geen pruimen aten.

Ijzer
De pruim is daarnaast ook nog heel gezond omdat het het menselijk lichaam helpt om ijzer uit voeding te halen. De pruim op zichzelf bevat niet veel ijzer, maar zorgt er wel voor dat het lichaam de ijzer uit de rest van je voeding kan halen. Het hebben van voldoende ijzer is heel belangrijk voor de mens.

Hoe bewaar je pruimen?
Pruimen kunnen het beste direct na de aankoop worden gewassen en in de huiskamer worden gelegd. Zo blijven ze lekker op smaak. Je kunt pruimen niet langer dan een week bewaren. Hoe langer je ze bewaard, hoe zoeter ze worden. Na ongeveer een week zal je merken dat de pruimen gaan rotten.