Pompoenpitten, perfect voor een dieet!

Pompoenpitten zijn een gezonde snack. Helaas is deze snack in Nederland nog niet veel gegeten. In landen in het Midden Oosten zijn pompoenpitten echter onmisbaar. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico. De pitten passen beter dan welke andere noten of zaden dan ook, in een dieet.


Gezondheidsvoordelen van de pompoenpit
-De pitten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren. Daardoor hebben pompoenpitten een positief effect op het cholesterol en de bloeddruk.
-Pompoenpitten bevatten de volgende aminozuren: glutaminezuur, arginine, tryptofaan, leucine, lysine, glycine en serine.
-Pompoenpitten hebben een geneeskrachtige werking door de vele antioxidanten die ze bevatten. Met name bij nier- en blaasproblemen kunnen de pitten uitkomst bieden. Wanneer je regelmatig last hebt van blaasontsteking is het dan ook zeker aan te raden om dagelijks een handje pompoenpitten te eten.

Voedingswaarde pompoenpitten
Groot voordeel van pompoenpitten is dat ze relatief zeer weinig calorieën bevatten. In vergelijking met andere noten en zaden bevatten de pitten slechts de helft aan calorieën.

100 gram pompoenpitten bevat:
345 calorieën
24,5 gram eiwit
7 gram koolhydraten
23,5 gram vet (waarvan 4 gram verzadigd vet, 19,5 gram onverzadigd vet)
5,4 gram vezels

100 gram pompoenpitten bevat ook mineralen:
800 mcg kalium
50 mg calcium
800 mg fosfor
10 mg ijzer
160 mg magnesium
6 mg zink

Daarnaast bevatten pompoenpitten vitamine B1 (0,20 mg per 100 gram) en vitamine B2 (0,40 mg per 100 gram).

Passen pompoenpitten in een dieet?
Pompoenpitten bevatten zoals gezegd relatief weinig calorieën. Wel bevatten ze veel voedingsvezels en eiwitten, daardoor heb je lang een verzadigd gevoel en hebben de pitten geen negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Ze passen dus ook perfect in een dieet. Dagelijks een handje pompoenpitten zal bijdragen aan het verliezen van gewicht.

De pompoenpitten zijn zowel los, als met schil te koop. Voordeel van het eten van pompoenpitten in de schil is dat dit tijd kost en je zo minder calorieën binnen krijgt. Onderzoek heeft ook al uitgewezen dat wanneer je de resten ziet van wat je eet, zoals bij pistachenoten en dus pompoenpitten het geval is, je hier minder van eet. Het is dan ook aan te raden om de pompoenpitten te kopen in de schil.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:


2 gedachten over “Pompoenpitten, perfect voor een dieet!

  1. Nou zeg ! Dat is veel ; 24 gram eiwit per 100 gr. pompoenpitten. Niet weggooien als je soep maakt, gewoon alles de gehele pompoen met schil , pitten en al ,samen koken , niet te lang. Kaas en knoflook en zout/ of bouillonblok erbij en alles samen in de blender of ander apparaat. Deze zéér voedzame pompoensoep zit vol vezels eiwitten mineralen en vitaminen. De meeste mensen halen de pitten eruit en gooien ze weg ! Zonde. De nootachtige smaak die de soep dan krijgt door de pitten fijn te malen is super.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven