Kikkererwten, een gezonde snack!

Er zijn maar weinig Nederlanders die regelmatig kikkererwten eten. En wanneer er wel kikkererwten worden gegeten is dat meestal in de vorm van falafel terwijl de meesten niet eens weten dat het hoofdingrediënt de kikkererwt is. Maar kikkererwten zijn ook een heerlijke snack tussendoor en kunnen worden verwerkt in vele gerechten. Daarnaast is deze peulvrucht erg gezond en bevat het veel voedingsstoffen.

Voedingswaarde
Kikkererwten kunnen in vele varianten worden gekocht. De gedroogde kikkererwt moet men zelf nog bereiden. Deze bevat ongeveer 350 calorieën per 100 gram, waarvan 20 gram eiwit, 3,5 gram vet, 48 gram koolhydraten en 9,5 gram vezels. Dat zijn meer vezels dan de meeste volkorenproducten bevatten. Goed te verwerken dus in een dieet omdat u langer een vol gevoel krijgt door de vezels en eiwitten. Voor vegetariërs is de kikkererwt een ideale vervanging van vlees. Daarnaast zijn zink, ijzer en vitamine B ook te vinden in de gezonde peulvrucht. Bovendien bevat deze stoffen die zorgen voor een goede nachtrust en ontgifting van de lever.

De kant en klare kikkererwten die je bij vrijwel elke supermarkt kan kopen bevatten per 100 gram rond de 120 calorieën. Deze kikkererwten bevatten veel minder koolhydraten dan de gedroogde variant, slechts 14,7 gram per 100 gram. Daarnaast zit er 2,2 gram vet, 7,7 gram vezels en 6,4 gram eiwit in.

Geroosterde kikkererwten zijn heerlijk als tussendoortje en bevatten per 100 gram ongeveer 400 calorieën. Er zitten veel vezels en eiwitten in. Maar liefst 13,7 gram vezel en 21,3 gram eiwit per 100 gram. Wel bevat de geroosterde variant iets meer vet, ongeveer 8 gram. Dit zijn echter gezonde vetten. Van de 8 gram is minder dan 1 gram verzadigd vet.

Nadeel van de kikkererwt is dat deze soms winderigheid en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Gelukkig verdwijnt dit meestal nadat u vaker kikkererwten hebt gegeten.

De peulvrucht is zeer gemakkelijk te verwerken in de dagelijkse voeding. Niet alleen is het verwerkt in bijvoorbeeld falafel en hummus en daardoor heerlijk met brood, ook kan het gemakkelijk in rijstgerechten of salades worden verwerkt.

Als snack is de kikkererwt te eten in geroosterde vorm of gewoon gekookt. Heerlijk met wat kruiden erover en desgewenst wat azijn. Kant en klare kikkererwten zijn vrijwel bij elke supermarkt te koop maar het is zeker de moeite waard om gedroogde kikkererwten zelf te bereiden. Deze zijn over het algemeen wat lekkerder dan die uit de supermarkt. In het oosten van de wereld wordt deze snack veel gegeten en zelfs op straat verkocht. Ook de geroosterde kikkererwten kunt u zelf maken in de oven of kopen in een speciaalzaak. De buitenlandse winkels hebben ze vrijwel altijd in het assortiment.

Lees ook:

7 gedachten over “Kikkererwten, een gezonde snack!

 1. Ik ben er dol op. Ik maak er soms ook puree van met gestoofde uien zongedroogde tomaatjes en geroosterde paprika’s, in de oven met een laagje parmezaanse kaas. Jammie.

 2. Ik las dat in gedroogde kikkerten meer calorieën zitten dit snap ik niet helemaal ligt aan mi denk ik.
  iemand antwoord,

  groet,

  Tony

  1. Misschien omdat als het vocht eruit is de erwten lichter zijn. (En de voorverpakte zijn dan ook een stuk kleiner en compacter) Dan heb je meer kikkererwten in 100gram dan dat ze gevuld zijn met water… Is mijn logica weet niet of dat het zo is. De voorverpakte snacks geroosterde zijn zonder olie dus dat kan het niet zijn.

   1. Nou daar zit wat in lijkt mij bij nader inzien ik kom zelf (ouders ) uit Turkije ongelofelijk wat voor lekkers ze ermee kunnen maken. Ben helemaal fan geworden van deze product. Bedankt Denise Tony Afacan

 3. Verwarm ze in een koekepan met komijn knoflook beetje masala (indiase) lepeltje tomatenpuree even opbakken dan heb je een heerlijke snack verdeel ze in kommetjes met een lepeltje ..heerlijk als ze lauwwarm zijn

 4. Inderdaad super lekker voor tussendoor! Ook met groente of door de rijst is het heel lekker. Ik eet het heel vaak. Maar als ik het aan vriendinnen ofzo zeg, reageren ze eigenlijk altijd negatief. Terwijl ze het nog nooit gegeten hebben! Gewoon proberen dus. Zo en zo kan het geen kwaad om alles gewoon een keer te proberen. Ik haat mensen die van te voren als zeggen dat ze iets niet lekker vinden terwijl ze het nog nooit hebben gegeten.

  1. vandaag voor het eerst gemaakt door een blikje van bonduelle kikkererwten in de pan te gooien bij wat aangezette uien, wortel, spekjes en met een klein blikje cocosmelk te laten stoven. ik had een takje rozemarijn er bij gedaan want dat lag toch nog in de koelkast. was erg lekker. de kikkererwten hebben een goede bite een mooie formaat en smaken prima.

Reacties zijn gesloten.