Dieetkosten en de belastingaangifte

Wanneer je op een dieet bent en daarbij een voorschrift hebt van de (huis)arts of diëtist, is het mogelijk om deze dieetkosten als aftrekpost op te nemen in de aangifte inkomstenbelasting. Het daarbij om een vast bedrag per dieetsoort. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het gevolgde dieet.


De reden dat deze kosten voor een specifiek dieet in aftrek mogen worden gebracht is dat de kosten van zo’n dieet vaak duurder zijn dan een normaal voedingspatroon. De totale hoogte van de belastingaftrek kan oplopen tot € 3.650 per jaar.

Het moet daarbij wel gaan om een specifiek dieet welke in de lijst met toegestane diëten is genoemd die de Belastingdienst heeft samengesteld. Voorbeelden zijn een natriumbeperkt dieet, een energieverrijkt dieet en een eiwitrijk dieet. Maar ook een tarwevrij dieet. Elk dieet heeft een ander vast aftrekbaar bedrag. Jaarlijks worden deze bedragen gewijzigd.

Heeft u vragen? Om zeker te weten dat u bij de aangifte inkomstenbelasting gebruik maakt van alle mogelijke aftrekposten en dus geen geld laat liggen is het handig om de aangifte te laten doen door Taksgemak. Zij weten ook precies welk bedrag voor verschillende diëten in aftrek mag worden gebracht. Ook wanneer bijvoorbeeld twee verschillende diëten tegelijkertijd worden gevolgd.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:

  • Geen gerelateerde berichten

2 gedachten over “Dieetkosten en de belastingaangifte

  1. Deze aftrekpost bestaat nog steeds. Maar ik heb gesteggel met de diëtist over de volgende vraag: geld deze aftrek ook als een deel van het dieet door de ziektekostenverzekering gedekt wordt, bijvoorbeeld omdat je een deel van de voeding geleverd krijgt (en daar dus niet voor betaalt)?

  2. Waar ik moeite mee heb is voorkomen dat ik te veel belasting betaal. Gelukkig heb ik nu kennis gemaskt met Taksgemak. Zij doen al een tijdje mijn aangifte en zo weet ik zeker dat ik niet te veel betaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven