Is haarverf schadelijk voor de gezondheid?

Het verven van het haar kan op veel manieren. Het kan worden geverfd met henna, permanent met haarverf uit de winkel of juist met een kleurshampoo, waarbij de kleur slechts een beperkt aantal wassingen aan blijft. Maar is het verven van het haar eigenlijk schadelijk voor de gezondheid?

In de meeste haarverf zitten veel chemische stoffen. Deze stoffen dringen via de hoofdhuid het lichaam binnen, dit is niet te voorkomen wanneer je het haar verft. Deze chemische stoffen worden gelinkt aan kanker. Vaak wordt ook aan zwangere vrouwen aangeraden om het haar niet te verven, omdat dit het risico op afwijkingen bij het ongeboren kind zou vergroten. Hier is de wetenschap het echter nog oneens. Daarom is het misschien wel verstandig om het risico zoveel mogelijk te vermijden en het haar gedurende een zwangerschap niet te verven.

Omdat de risico’s van haarverf nog niet duidelijk in kaart zijn gebracht, kan worden aangeraden om het gebruik van haarverf enigszins te beperken. Het agentschap van de federale overheid van de Verenigde Staten, dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, stelt dat het gebruik van haarverf in donkere kleuren gedurende 20 jaar, de kans op kanker maar liefst met vier keer verhoogd.

Hoe lang blijft haarverf?
Hoe lang haarverf blijft zitten, is sterk afhankelijk van haarverf. Het wordt meestal aangegeven met een bepaald niveau, kijk dus altijd goed op de verpakking. Zo blijkt de Schwarzkopf Brilliance haarverf bijvoorbeeld ‘slechts’ 24 tot 28 wasbeurten. Ook is er haarverf die het haar bleekt, dit wordt ook wel blonderen genoemd. Eigenlijk is dit dus geen haarverf maar dit wordt vaak wel zo genoemd. Een voorbeeld hiervan is Schwarzkopf Blonde.