Roggebrood helpt bij het verliezen van gewicht

Roggebrood bevat totaal andere ingrediënten dan ‘normaal’ brood. Het bevat veel vezels en heeft een lage glycemische index van 40 waardoor het een ideaal brood is tijdens een dieet. Het bevat veel minder koolhydraten dan ander brood. Bij veel mensen is roggebrood nog onbekend of wordt liever gekozen voor gewoon brood. Toch is het een uitermate gezond voedingsmiddel die bovendien helpt bij het verliezen van gewicht.

Noordelijk, Zuidelijk en Gelders Roggebrood
Er bestaan grofweg drie soorten roggebrood. Het noordelijk roggebrood waar het Fries en het Gronings roggebrood onder vallen. Onder zuidelijk roggebrood vallen Limburgs en Brabants roggebrood. Roggebrood wordt in Nederland traditioneel gegeten met erwtensoep of boerenkaas. Ieder roggebrood heeft zijn eigen manier van bereiding. Het verschil zit met name in de baktijd. In het zuiden is de baktijd zo’n anderhalf a twee uur terwijl de baktijd in het noorden kan oplopen tot maar liefst twintig uur.

Voedingswaarde
Roggebrood bevat erg veel vezels per snee, meer dan welk ander brood dan ook. Dit draagt bij aan een verzadigd gevoel. Vaak zit men al snel vol van roggebrood waardoor men veel minder eet, ideaal voor tijdens een dieet dus. De voedingswaarde is afhankelijk van de soort roggebrood. Gemiddeld genomen zitten er in 100 gram zo’n 190 calorieën, 5,5 gram eiwit, 36 gram koolhydraten en slechts 2 gram vet. Deze vetten zijn onverzadigd en dus niet ongezond. In een snee roggebrood zitten ongeveer 80 tot 110 calorieën en rond de 4,5 gram vezels.

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat mensen die ontbijten met roggebrood na 8 uur aanzienlijk minder honger hadden dan degenen die hadden ontbeten met tarwebrood. Daardoor aten ze minder, namen ze minder calorieën op en vielen zij dus af.

Lagere baktemperatuur
Doordat roggebrood gedurende een langere tijd op lagere temperatuur wordt gebakken is dit gezonder dan ander brood. Bij een hoge temperatuur, vanaf 170 graden, komt de kankerverwekkende stof acrylamide vrij, hierdoor zijn de meeste soorten brood, patat, ontbijtkoek en chips bijvoorbeeld kankerverwekkend. Alle voeding die op hoge temperaturen is bereid bevat deze stof. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer van deze gevaarlijke stof ontstaat. Doordat roggebrood op een lage temperatuur van 100 tot 120 graden gebakken wordt bevat het niet deze kankerverwekkende stof.

Lees ook:

34 gedachten over “Roggebrood helpt bij het verliezen van gewicht

 1. Is roggebrood nu wel of niet verboden als je een koolhydraatarm dieet volgt om af te vallen.
  De berichten hierover zijn tegenstrijdig.

 2. Mijn reactie op al deze vond een site waar je alle varianten over roggebrood vind ach vond het wel toepasselijk, dan kun je meteen zien hoe het allemaal uitziet voordat men een oordeel vergt. Ja ik vind Roggebrood erg lekker, en vooral bij de bakker, lekker vers gebakken. Ik eet er allerlei soorten beleg op, maar eerst mijn “gewone”brood maar eventjes opeten en dan maar aan de roggebrood, hmm heb er nu al trek in.

 3. Van Dijk’s roggebrood, super lekker, we halen het twee keer per jaar een tas vol uit Nederland en verder laten we ’t familie en vrienden meenemen naar Amerika.

  1. Dit is inderdaad de lekkerste voorverpakte Roggebrood die er is! Ik eet deze dagelijks.

 4. Roggebrood is inderdaad heel gezond ! In Twente werd/wordt het trouwens ook geproduceerd!

 5. Rogge is t enige graan dat zuiverend werkt, o.a. bloedzuiverend en de huid, enz. Mensen met huidproblemen;probeer ’t , en je merkt t vanzelf. Bij veel warme bakkers kun je ook ’t 100 % rogge krijgen, zonder tarwe. In Maastricht heet ’t Brikske. Darmproblemen? rogge is véél beter voor de darmen dan tarwe, van tarwe kun je ontstekingen in t darmslijmvlies krijgen.

 6. Ik eet ook iedere dag minimaal 2 sneetjes fries roggebrood ( van Dijk ) met geitenkaas heerlijk! maarre.. wie weet of er in Roggebrood verbeteraar zit?

  1. in roggebrood zit geen broodverbeteraar,maar wel een conserveermiddel,tegen schimmel.dat is omdat roggebrood veel vocht bevat.

 7. roggebrood is gezond, maar je mag het niet combineren met vet beleg. Het koolhydraat rijke roggebrood heeft namelijk een snelle stijging van de insulinespiegel tot gevolg. De insuline stort zich op het vet uit het vette beleg en deponeert de vetmoleculen rechtstreeks in de vetcellen.

  1. Absoluut niet waar Lara Volkorenbrood is rijker aan koolhydraten, maar de glycemische en de insuline index van roggebrood zijn beide lager. Dit is ondanks dat Roggebrood nog best wel wat glucose bevat t.o.v. volkoren. Maar bliojkbaar heeft de samenstelling behoorlijk wat invloed op de opnamesnelheid van de glucose en wordt er dus niet echt gepiekt met insuline.

   Samenstelling broden: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/brood.aspx
   Glycemische en insuline index: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index

   op de wikisite staat ook de ref naar de wetenschappelijke publicatie

 8. Bedankt voor je info! Ik vind roggebrood heerlijk. Het liefst eet ik roggebrood met gewone schenkstroop. Vraag: hoeveel roggebrood mag je per dag eten? Wat is verstandig? Ik wil meer roggebrood gaan eten omdat ik 10kg wil afvallen. Ik heb altijd honger. Eet daarom veel brood, fruit, zuivel en CHOCOLADEEE :). Ik wil zeker van dat laatste af.

  1. Je mag zoveel roggebrood eten als je zelf wil. Het is niet zo dat het schadelijk is voor je lichaam om te veel roggebrood te eten, hoogstens kan je makkelijk naar de wc. Hoeveel roggebrood eet je nu? Je kan al je normale sneeën brood gewoon vervangen door roggebrood?! Dan zit je waarschijnlijk veel sneller vol en zul je minder honger hebben en dus gaan afvallen.

   Wat jouw roggebrood ongezond maakt is de schenkstroop die je er bij eet. Dat is natuurlijk pure suiker. Probeer roggebrood met een beetje roomboter te eten, of nog beter: zonder iets er op. Als je er toch wat op wil hebben is avocado, appelstroop of kaas een veel gezondere keuze.

   Wat chocolade betreft, lees even dit artikel: https://dieetvandaag.nl/323/2012/01/19/de-waarheid-over-chocolade/

 9. Ik eet elke dag fries roggebrood het is gewoon lekker en het vult snel.

  1. @Jennifer: misschien ken je alleen het donkere, wat plakkerige friese roggebrood? veel mensen hebben daar wat moeite mee.
   Ik kan je aanraden een brabants roggebrood te proberen, liefst van de warme bakker! heerlijk, ik eet tegenwoordig bijna niet anders meer, gewoon omdat ik het lekker vind!

 10. Ik eet altijd roggebrood met pindakaas. Niet om af te vallen, voor de smaak en gezondheidsfactor. Hmm

 11. @Robin. Dat jij klaarblijkelijk niet van roggebrood houd * dit dichte broodachtige materiaal* en dat je het vindt stinken * Dan heb je die gore smaak zeker die overaanwezige geur niet in je mond. Echt iedereen in een straal van 2 km weet dat jij roggebrood eet* zegt meer ver je vooringenomenheid ten opzichte van roggebrood, dan dat het getuigt van enige kennis. Roggebrood is wel degelijk lekker (vind ik!) het stinkt niet (vind ik!) en heb nog nooit iemand gehoord die zei dat het zo afschuwelijk rook. En waarom zou de schrijver van dit artikel een * fanboy* of *fangirl* van roggebrood moeten zijn? (Omdat je waarschijnlijk moeite met Nederlands hebt: liefhebber is ook een goed woord) En minder vezels dan in bruinbrood? En meneer de professor. Een snee (donker) roggebrood van 50 gram bevat 4,5 gram voedingsvezels; een snee volkorenbrood van 50 gram bevat 3,5 gram voedingsvezels. Dus……..

  1. hahaha; dus omdat het tokkie commentaar is in uwer ogen, komt iemand uit de randstad? Dat is wel mooi alle westerlingen over 1 kam scheren. Beetje jammer.

   ik kom ook uit de randstad, vind het echt niet te eten – maar eet het omdat het gezond is – en nee, ik ben geen tokkie.

   1. @zegikniet.Nee een Randstedeling is per definitie geen tokkie. Maar de meeste tokkies wonen wel in het westen,dat is wel een feit.ik vinde de uitspraak echt niet om te eten” , weel een tokkie uitspraak.Gedurende de “hongerwinter” kwamen de westerlingen naar het noorden om te eten.En ze aten maar al te graag “ons roggebrood”.
    En voor jou,als het echt niet om te eten is,zou ik het ook niet eten omdat het gezond zou zijn.Ik eet het niet omdat het gezond,maar omdat ik het lekker vind.Een plak Friese nagelkaas erop, of “kaantjes”(uitgebakken spekjes) erop.Een gebakken ei erop,dat is ook heel lekker.@zegikniet,je weet niet eens wat lekker is.Daarvan hebben ze in dat tokkiebuurt nog nooit gehoord.

  2. Eeeh, beste Hans.. Ik kom uit de Randstad, ben daar geboren en getogen
   en hoger opgeleid. Ik stel de associatie van de begrippen “Tokkie”en Randstad dan ook niet zo op prijs… Sorry.
   On topic… Ik eet regelmatig roggebrood en geniet daarvan. Ten eerste vanwege de smaak, ten tweede omdat je je ervan bewust bent dat je iets gezonds nuttigt. Ik beschouw het als een waardevol en smakelijk onderdeel van de dagelijkse voeding.

 12. De vetten zijn trouwens net als bruin brood 30% verzadigd. Niet geheel onverzadigd dus.

 13. Roggebrood bevat helemaal niet minder koolhydraten per 100 gram.
  Er zit zelfs meer in. En meer natrium. Minder vezels. Allemaal in vergelijking met bruinbrood.
  Dit is weer een artikel geschreven door een fanboy of fangirl van roggebrood. Probeer ook wat vergelijkende voedingwaardes van elk product erbij te plaatsen.
  De reden waarom iemand afvalt komt niet door de voedingswaarde maar doordat je sneller vol bent. Dan kan je ook gewoon veel water drinken. Dan heb je die gore smaak zeker die overaanwezige geur niet in je mond.
  Echt iedereen in een straal van 2 km weet dat jij roggebrood eet.
  Daarnaast wordt uiteraard de gevoelskwestie erbij gehaald. Het kankerverwekkende… Deze stof is bij bepaalde onderzoeken bewezen dat het dat resultaat kan hebben. Nadat ze een rat met 1000 keer de hoeveelheid hebben volgepompt.

  De enige reden waarom roggebrood gezond is is dat je geen zin meer hebt in eten na 1 hap van dit dichte broodachtige materiaal.

  1. hallo ,
   jij bent echt van de pot gerukt,
   jij bent echt zo,n verwent jongetje en de slimste van de klas
   wees blij dat je nog keuzes kunt maken ,
   ik gun jou een crisis dat jij alleen nog roggebrood kunt eten ,
   gek dat je er bent ,

 14. Ik dacht altijd dat roggebrood super vies was, maar toen heb ik het een keer gekocht en gewoon gegeten met kaas en het was best wel lekker. Ik zal het zeker blijven eten, juist omdat ik aan 1 of 2 plakjes meer dan genoeg heb terwijl ik van brood wel kan blijven eten. Kan gerust 4 normale boterhammen op maar echt geen 4 plakken roggebrood! Sindsdien ben ik ook afgevallen, weet alleen niet hoeveel maar het is wel een goede tip.

Reacties zijn gesloten.