Is het erg om honger te negeren?

Honger is een signaal dat wordt afgegeven in de hersenen. Zelfs mensen waarbij de maag is verwijderd om medische redenen, ervaren alsnog een hongergevoel. Eerder al legden we in dit artikel uit dat een knorrende maag niets te maken heeft met honger. Het zegt dan ook tot zover niet altijd dat je daadwerkelijk honger hebt. Zodra je voeding ruikt of ziet, beginnen je hersenen met het afgeven van een hongersignaal. Hoe erg is het om een hongersignaal van het lichaam te negeren?


Het hongersignaal dat wordt afgegeven door de hersenen is van veel dingen afhankelijk en erg complex. Zo zijn er veel hormonale invloeden die honger beïnvloeden. De hoeveelheid ghreline, glucose en leptine is bijvoorbeeld van invloed op het hongersignaal.

Een onderzoek onder muizen heeft al eens duidelijk aangetoond dat de hoeveelheid leptine van grote invloed is op het gewicht. Dat onderzoek vind je hier.

Natuurlijk is een deel van het hongersignaal wel afhankelijk van hoeveel je eet. De hoeveelheid glucose in het bloed is sterk afhankelijk van wat je eet. Dit heeft te maken met je bloedsuikerspiegel. Hoe lager deze is, hoe zwakker je je zult voelen en je lichaam geeft dan een hongersignaal uit. Zo’n hongersignaal wordt echter ook afgegeven nadat je voeding met een hoge glycemische index, ofwel met veel suikers, hebt gegeten. Er is dan een sterke stijging, gevolgd door een sterke daling van de bloedsuikerspiegel waardoor je het gevoel krijgt dat je honger hebt.

Het is dus niet erg om een hongergevoel te negeren.  Vaak gaat het namelijk niet om een ‘echt’ hongergevoel, maar om een signaal dat door je hersenen automatisch wordt uitgegeven, bijvoorbeeld wanneer je eten ruikt. Daarnaast is het zo dat je lichaam een behoorlijke tijd zonder voeding zou kunnen. Het is dus ook niet erg als je per ongeluk wel een ‘echt’ hongergevoel negeert. Wat wel ongezond is, is het structureel negeren van de signalen van je lichaam. Wanneer je een ongezond gewicht hebt, dan ben je niet goed bezig.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:


Eén gedachte over “Is het erg om honger te negeren?

  1. Ik dacht altijd dat mijn knorrende maag altijd ‘zegt’ dat ik moet eten. Bedankt voor het ophelderen. Weer wat geleerd vandaag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven