Hoe gezond is kip?

Kip is extreem gezond. Het wordt door sporters en food-a-holics zeer gewaardeerd vanwege de grote hoeveelheid eiwitten die er in zitten en het feit dat er geen koolhydraten in zitten! Kip kan gemakkelijk worden verwerkt in veel gerechten en kan zowel koud als warm gegeten worden. Maar hoe gezond is kip nu echt?

Bereiding van kip en gezondheid
De bereiding van kip maakt veel verschil voor de gezondheidswaarde. Het is allereerst heel belangrijk om zeer hygiënisch met de kip om te gaan, om ziekten te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de kip tijdens het bakken of grillen niet aan te laten branden. De zwarte aangebrande stukken voeding zijn namelijk een belangrijke oorzaak van verschillende soorten kanker.

Hoe meer olie er wordt gebruikt, hoe minder gezond de kip zal worden. Niet alle olie is ongezond. Ook is er een groot verschil in de verschillende manieren van het marineren van de kip. Hierbij kan je kiezen voor gezonde ingrediënten en weinig olie, maar een marinade wordt vaak ook gemaakt op basis van olie.

Het is mogelijk om kip te bereiden zonder olie te gebruiken. Bijvoorbeeld door deze te grillen in een goede grillpan of door de kip in folie te bereiden in de oven.

Wie kip toch lekkerder vindt met olie, doet er goed aan om de kip zelf ligt in te smeren met bijvoorbeeld roomboter of olijfolie in plaats van een laag olie in de pan te doen.

Waarmee je kip eet is natuurlijk ook van belang, kip wordt vaak gecombineerd met friet of met pindasaus. En dat maakt kip een stuk minder gezond.

Voedingswaarde kip
Kip(filet) bevat per 100 gram de volgende voedingswaarden:
– 110 calorieën
– 23 gram eiwit
– 1,5 gram vet

Kip is met deze voedingswaarde één van de beste eiwitbronnen die er zijn. Met name omdat de kip geen koolhydraten bevat en weinig calorieën en vet is het ideaal voor tijdens een dieet. Een portie kip is 100 gram. Rundergehakt bijvoorbeeld bevat gemakkelijk 2,5 keer zoveel calorieën en meer dan tien keer zoveel vet. Naast veel eiwit, weinig calorieën en vetten bevat kip ook nog vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B12, ijzer en zink.

Overigens verschilt de voedingswaarde van kip ook per soort. Met name het velletje van kip bevat bijvoorbeeld de meeste vet. Wanneer je af wilt vallen kun je dan ook het beste kiezen voor kipfilet en niet voor kippenpoten met velletjes.

Kies voor biologische kip!
Biologische kip is niet alleen beter voor de kip, maar zeker ook voor jezelf. Deze zijn namelijk niet behandeld met antibiotica en vele hormonen. Scharrelkip is daarnaast wel beter voor de kip, maar niet voor jezelf. Wanneer je biologische kip koopt, weet je zeker dat deze biologische plantaardige voeding heeft gekregen en geen antibiotica en bovendien ook geen hormonen waarvan de kip gaat groeien.

Hoe verwerk je kip?
Een heerlijk en bovenal zeer gezond gerecht is het wokken van kip bij groenten. Bak de kip eerst wel even in een aparte pan alvorens ze bij de groente te gooien. Hierbij kan je bijvoorbeeld nog rijst of quinoa doen, en dan heb je een hele maaltijd.

Daarnaast doet kip het ook heel erg goed in salades.

Kip kan natuurlijk ook ‘gewoon’ worden gegeten. Gegrild of gebakken. De marinade geeft een lekker smaak aan de kip. Een lekkere en simpele marinade is bijvoorbeeld: 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, peper, zout en een paar druppels citroensap. Vervolgens laat je de kip hier even in rusten om het daarna te grillen aan satéstokjes. Heerlijk makkelijk en snel en bovendien erg gezond.